Vesti
Politika

Neuspeh na Zapadnom Balkanu

Evropska unija bila je neuspešna u naporima da unapredi vladavinu prava na Zapadnom Balkanu, uprkos značajnim finansijskim sredstvima koje je uložila, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropskog finansijskog suda.
Neuspeh na Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa)

Unija je od 2014. do 2020. godina potrošila oko 700 miliona evra da bi pomogla Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu da sprovedu reforme u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, ali je to imalo malo uticaja, navodi se u izveštaju, prenosi Politiko.

"Podrška Evropske unije vladavini prava na Zapadnom Balkanu očigledno nije bila uspešna i nije dovela do značajnijih promena", rekao je Juhan Parts, član Suda zadužen za pisanje izveštaja.

Mnoge članice EU smatraju da je uspostavljanje visokih demoratskih standarda u njihovom susedstvu važno za stabilnost i bezbednost Unije, posebno zbog toga što svih šest zemalja pretednuju da jednog dana budu deo zajedničkog evropskog bloka.

"Umereni napredak koji je napravljen u prethodnih 20 godina predstavlja pretnju održivosti pomoći koji Evropska unija obezbeđuje u okviru pristupnog procesa. Konstantne reforme gube na kredibilitetu ako ne daju opipljive rezultate", kazao je Parts.

On smatra da napredak izostaje zbog manjka političke volje u regionu, kao i zbog nedostataka u pristupu Evropske komisije projektima na Zapadnom Balkanu.

"Revizija projekata koje smo razmatrali pokazuje da se oni realizuju u skladu sa planom kada se radi o tehničkoj pomoći, povećanju kapaciteta i efikasnosti institucija, ali tamo gde je reč o usavršavanju zakonskog okvira u cilju povećanja nezavisnosti pravosuđa, politička posvećenost je često bila manja", istakao je Parts.

U izveštaj se navodi i da finasiranje regiona u sklopu IPA instrumenta u periodu 2014-2020 nije bilo uslovljeno striktnom klauzulom koja bi obezbeđivanje sredstava povezala sa zaustavljenim reformama.

Evropska unija je retko koristila mogućnost da suspenduje finansijsku podršku u okviru IPA ukoliko reforme ne napreduju u zadovoljavajućem obimu, stoji u izveštaju.

Zbog svega toga, Evropski finansijski sud se sada zalaže za niz izmena u načinima na koji Unija prilazi reformama u oblasti vladavine prava na Zapadnom Balkanu i daje više preporuka, uključujući uspostavljanje indikatora na osnovu kojih bi se pratio napredak u pitanjima kao što je sloboda izražavanja.

Evropskoj komisiji i Evropskoj službi za spoljno delovanje preporučuje se da pojačaju podršku civilnom društvu i medijima u regionu i da, pogotovo, raspodelu novih fondova mnogo čvršće uslove napretkom u ispunjavanju kriterijuma vladavine prava.

Predstavnik za medije Evropske komisije rekao je da pozdravljaju izveštaj, koji je nazvao "korisnim doprinosom".

Vladavina prava ostaje ključni uslov u procesu pristupanja i određivaće brizinu kojom svaka od tih država napreduje na putu ka EU, rekao je on.

Istakao je da je Evropska unija 2020. godine već ažurirala svoj pristup procesu proširenja i sada ima "snažan fokus na vladavinu prava na Zapadnom Balkanu".Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022