Vesti
Politika

Neuspeh na Zapadnom Balkanu

Evropska unija bila je neuspešna u naporima da unapredi vladavinu prava na Zapadnom Balkanu, uprkos značajnim finansijskim sredstvima koje je uložila, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropskog finansijskog suda.
Neuspeh na Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa)

Unija je od 2014. do 2020. godina potrošila oko 700 miliona evra da bi pomogla Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu da sprovedu reforme u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, ali je to imalo malo uticaja, navodi se u izveštaju, prenosi Politiko.

"Podrška Evropske unije vladavini prava na Zapadnom Balkanu očigledno nije bila uspešna i nije dovela do značajnijih promena", rekao je Juhan Parts, član Suda zadužen za pisanje izveštaja.

Mnoge članice EU smatraju da je uspostavljanje visokih demoratskih standarda u njihovom susedstvu važno za stabilnost i bezbednost Unije, posebno zbog toga što svih šest zemalja pretednuju da jednog dana budu deo zajedničkog evropskog bloka.

"Umereni napredak koji je napravljen u prethodnih 20 godina predstavlja pretnju održivosti pomoći koji Evropska unija obezbeđuje u okviru pristupnog procesa. Konstantne reforme gube na kredibilitetu ako ne daju opipljive rezultate", kazao je Parts.

On smatra da napredak izostaje zbog manjka političke volje u regionu, kao i zbog nedostataka u pristupu Evropske komisije projektima na Zapadnom Balkanu.

"Revizija projekata koje smo razmatrali pokazuje da se oni realizuju u skladu sa planom kada se radi o tehničkoj pomoći, povećanju kapaciteta i efikasnosti institucija, ali tamo gde je reč o usavršavanju zakonskog okvira u cilju povećanja nezavisnosti pravosuđa, politička posvećenost je često bila manja", istakao je Parts.

U izveštaj se navodi i da finasiranje regiona u sklopu IPA instrumenta u periodu 2014-2020 nije bilo uslovljeno striktnom klauzulom koja bi obezbeđivanje sredstava povezala sa zaustavljenim reformama.

Evropska unija je retko koristila mogućnost da suspenduje finansijsku podršku u okviru IPA ukoliko reforme ne napreduju u zadovoljavajućem obimu, stoji u izveštaju.

Zbog svega toga, Evropski finansijski sud se sada zalaže za niz izmena u načinima na koji Unija prilazi reformama u oblasti vladavine prava na Zapadnom Balkanu i daje više preporuka, uključujući uspostavljanje indikatora na osnovu kojih bi se pratio napredak u pitanjima kao što je sloboda izražavanja.

Evropskoj komisiji i Evropskoj službi za spoljno delovanje preporučuje se da pojačaju podršku civilnom društvu i medijima u regionu i da, pogotovo, raspodelu novih fondova mnogo čvršće uslove napretkom u ispunjavanju kriterijuma vladavine prava.

Predstavnik za medije Evropske komisije rekao je da pozdravljaju izveštaj, koji je nazvao "korisnim doprinosom".

Vladavina prava ostaje ključni uslov u procesu pristupanja i određivaće brizinu kojom svaka od tih država napreduje na putu ka EU, rekao je on.

Istakao je da je Evropska unija 2020. godine već ažurirala svoj pristup procesu proširenja i sada ima "snažan fokus na vladavinu prava na Zapadnom Balkanu".Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022