Vesti
Politika

Neuspeh na Zapadnom Balkanu

Evropska unija bila je neuspešna u naporima da unapredi vladavinu prava na Zapadnom Balkanu, uprkos značajnim finansijskim sredstvima koje je uložila, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropskog finansijskog suda.
Neuspeh na Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa)

Unija je od 2014. do 2020. godina potrošila oko 700 miliona evra da bi pomogla Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu da sprovedu reforme u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, ali je to imalo malo uticaja, navodi se u izveštaju, prenosi Politiko.

"Podrška Evropske unije vladavini prava na Zapadnom Balkanu očigledno nije bila uspešna i nije dovela do značajnijih promena", rekao je Juhan Parts, član Suda zadužen za pisanje izveštaja.

Mnoge članice EU smatraju da je uspostavljanje visokih demoratskih standarda u njihovom susedstvu važno za stabilnost i bezbednost Unije, posebno zbog toga što svih šest zemalja pretednuju da jednog dana budu deo zajedničkog evropskog bloka.

"Umereni napredak koji je napravljen u prethodnih 20 godina predstavlja pretnju održivosti pomoći koji Evropska unija obezbeđuje u okviru pristupnog procesa. Konstantne reforme gube na kredibilitetu ako ne daju opipljive rezultate", kazao je Parts.

On smatra da napredak izostaje zbog manjka političke volje u regionu, kao i zbog nedostataka u pristupu Evropske komisije projektima na Zapadnom Balkanu.

"Revizija projekata koje smo razmatrali pokazuje da se oni realizuju u skladu sa planom kada se radi o tehničkoj pomoći, povećanju kapaciteta i efikasnosti institucija, ali tamo gde je reč o usavršavanju zakonskog okvira u cilju povećanja nezavisnosti pravosuđa, politička posvećenost je često bila manja", istakao je Parts.

U izveštaj se navodi i da finasiranje regiona u sklopu IPA instrumenta u periodu 2014-2020 nije bilo uslovljeno striktnom klauzulom koja bi obezbeđivanje sredstava povezala sa zaustavljenim reformama.

Evropska unija je retko koristila mogućnost da suspenduje finansijsku podršku u okviru IPA ukoliko reforme ne napreduju u zadovoljavajućem obimu, stoji u izveštaju.

Zbog svega toga, Evropski finansijski sud se sada zalaže za niz izmena u načinima na koji Unija prilazi reformama u oblasti vladavine prava na Zapadnom Balkanu i daje više preporuka, uključujući uspostavljanje indikatora na osnovu kojih bi se pratio napredak u pitanjima kao što je sloboda izražavanja.

Evropskoj komisiji i Evropskoj službi za spoljno delovanje preporučuje se da pojačaju podršku civilnom društvu i medijima u regionu i da, pogotovo, raspodelu novih fondova mnogo čvršće uslove napretkom u ispunjavanju kriterijuma vladavine prava.

Predstavnik za medije Evropske komisije rekao je da pozdravljaju izveštaj, koji je nazvao "korisnim doprinosom".

Vladavina prava ostaje ključni uslov u procesu pristupanja i određivaće brizinu kojom svaka od tih država napreduje na putu ka EU, rekao je on.

Istakao je da je Evropska unija 2020. godine već ažurirala svoj pristup procesu proširenja i sada ima "snažan fokus na vladavinu prava na Zapadnom Balkanu".Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023