"Nestanak Srba razgraničenjem"

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić upozorio je da se zbog nekih političkih rešenja koja se pominju može dogoditi da srpski narod nestane sa Kosova, navodeći pri tome ideju razgraničenja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Otac Sava Janić (Foto Buka)

"Danas se suočavamo sa posebno velikim iskušenjem jer se određenim rešenjima koja se traže na političkom planu može desiti da naš narod potpuno ode sa ovog prostora, odnosno više nego ikad ranije u istoriji", rekao je arhimandrit Sava u intervjuu TV Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hram.

On istakao da je pitanje šta će takva rešenja značiti za svetinje SPC, jer kad se govori o "razgraničenju dva naroda" podrazumeva se da "tamo gde jedan živi nema drugoga, gde živi drugi nema prvog".

Iguman Sava je istakao da su Srbi i Albanici "istorijski povezani na mnogo načina" i da su imali i hrišćanske veze u ranijem periodu, ali i danas.

"Ali, danas u ideologiji koja preovladava na ovim prostorima, postoji ogroman stepen netrpeljivosti i prema našem narodu i svetinjama, koje se vide kao opasnost za uspostavljanje jednog novog, kulturnog i političkog, identiteta", rekao je iguman.

Prema njegovim rečima, ono sa čim se srpski narod i Crkva danas suočavaju na Kosovu je nešto veoma specifično i "možda i mnogo opasnije" nego što se dešavalo u nekim ranijim istorijskim periodima.

"Zato smo mi kao Crkva, kao narod, kao sveštenstvo, monaštvo, sa našim episkopom, uputili jedan apel. Zbog takvih rešenja koja mogu imati dalekosežene i opasne posledice", rekao je iguman Visokih Dečana, podsećajući na apel koji su letos uputili predstavnici SPC.

"Dakle, to nije nešto što je vezano za politiku, još manje za političke partije", naglasio je on, dodajući da je Crkva ta koja "povezuje i sjedinjuje", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ostale vesti

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

 • Pacoli proglasio Handkea personom non grata

  Pacoli proglasio Handkea personom non grata

  Peter Handke, dobitnik ovgodišnje Nobelove nagrade za književnost proglašen je u Prištini personom non grata, a tu odluku je doneo ministar spoljnih poslova u kosovskoj vladi u ostavci Bedžet Pacoli.

 • U Samoopredeljenju optimistični, ali ne isključuju nove izbore

  U Samoopredeljenju optimistični, ali ne isključuju nove izbore

  Član predsedništva pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiju potvrdila je da će se ove nedelje vođa te stranke Aljbin Kurti sastati sa predsednikom Demokratskog saveza Isom Mustafom kako bi dovršili sporazum o formiranju nove kosovske vlade, istakavši međutim da je besmisleno da DSK insistira na mestu predsednika u okviru dogovora.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane