Vesti
Politika

Neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a oko broja ministarstava

U pokretu "Samoopredeljenje" i Demokratskom savezu Kosova (DSK) imaju različita stanovišta u vezi sa učešćem u novoj kosovskoj vladi i broju ministarstava kojima žele da upravljaju, prenosi jutros prištinska štampa.
Neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a oko broja ministarstava
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Prema izvorima lista Koha ditore, DSK odbija da u novoj vladi ima isti broj ministarstava kao "Samoopredeljenje", već traži sedam resora.

U DSK smatraju da stranka koja će imati premijera treba da ima četiri ministarstva manje od drugog partnera.

Prema njihovom tumačenju, Samoopredeljenje će kao stranka koja je dobila najviše glasova na izborima imati mesto premijera i tri od 10 ministarstava.

"Ovakav je bio sporazum zasnovan na principima preizbora", rekao je izvor lista iz DSK-a.

Predstavnici Samoopredeljenja odbijaju ovu mogućnost. Neimenovani zvaničnik ove stranke rekao je da nije bilo sporazuma pre izbora.

"O položaju premijera ne može da se pregovara. Narod je o tome odlučio glasovima. O 10 ministarstava se može pregovarati. S obzirom na to da je razlika između Samoopredeljenja i DSK-a toliko mala, ministarstva će biti podeljena na pola. Dva druga ministarstva će pripadati strankama manjinskih zajednica", rekao je izvor iz Samoopredeljenja.

List podseća da su ove dve stranke obećale tokom predizborne kampanje da će smanjiti broj ministarstava, navodeći da će u budućoj vladi biti 12 ministarstava, što znači devet ministarstava manje od odlazeće vladajuće koalicije koju predvodi Ramuš Haradinaj.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020