Vesti
Politika

’’Neotkrivanje počinalaca ranijih zločina dovelo do Oliverovog ubistva’’

Poslanik u Skupštini Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović nada se da će ubistvo Olivera Ivanovića biti rasvetljeno, iako dosadašnje iskustvo govori da nema mesta velikom optimizmu.
’’Neotkrivanje počinalaca ranijih zločina dovelo do Oliverovog ubistva’’
Slobodan Petrović (Foto NewPress)

Petrović je podsetio da još uvek nije rasvetljeno ubistvo Dimitrija Janićijevića iz 2014. godine, tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice iz redova Samostalne liberalne stranke.

"Još uvek ne znamo ko je počinilac, niti ko je nalogodavac ubistva Dimitrija Janićijevića. Sigurno je, da se taj događaj rasvetlio, da danas ne bi imali ovakvu situaciju i zato je važno da se što pre pronađu počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, jer se time i uskraćuje svaka vrsta spekulacije. Danas imamo takvu situaciju da se prebacje lopta s jedne na drugu stranu i da se više priča, nego što se konkretno radi na pronalaženju počinilaca".

Petrović je naveo da nije otkriveno ni ko je 2010. godine pucao i ranio generalnog sekretara ove partije Petra Miletića, koji je u to vreme bio i potpredsednik Skupštine Kosova.

"Nažalost nemamo nikakve informacije niti ko je pucao na Petra Miletića. Mi gotovo da nismo imali kontakt sa bilo kojim, kako domaćim tako i međunarodnim sagovornicima, gde nismo pominjali tu temu. Tadašnje i sadašnje rukovodstvo EULEKS-a takođe pitamo oko toga i odgovori su uvek da je istraga u toku, da imaju neka saznanja, ali da ne mogu kažu sve detalje kako ne bi ugrozili istragu i to su reči koje su se obično koristile u tim našim razgovorima i to je tako do današnjeg dana. Još jednom kažem da upravo nepronalaženje tih počinilaca je dovelo do još jednog ubistva".

Petrović je kazao da je ubistvo Olivera Ivanovića veliki gubitak ne samo za njegovu porodicu, nego i za čitavo kosovsko društvo, posebno za srpsku zajednicu i da su posledice tog ubistva ogromne.

"Posledice su ogroman strah kod ljudi, velika zabrinutost, neke porodice su napustile Kosovo, pa i sama porodica Olivera Ivanovića. Danima imamo sve veći broj ljudi koji ističu table "Kuća na prodaju"

O ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji

Petrović je kazao da očekuje da će poslanici Skupštine Kosova izglasati ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, kao jednim od dva uslova EU za viznu liberalizaciju Kosova i da je to proces koji i on sam podržava.

"Nemamo pravo da držimo ljude u izolaciji. To je istovremeno i pitanje o slobodi kretanja. Mislim da su naši građani jedini u ovom delu Evrope koji nemaju tu mogućnost i, na kraju krajeva, oni to od nas očekuju. To je jedan od uslova i Evropske unije, čime ne treba da se bavi samo jedna politička stranka ili jedan poslanik i ne samo političari, nego uopšte time treba da se bavi čitavo društvo".

Na pitanje hoće li glasati za i za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, ako to dođe na dnevni red parlamenta, Petrović, čija je stranka imala i osam mandata u prethodnim sazivima skupštine, odbio je da da kategoričan odgovor.

"Da sam hteo da glasam, ja bih glasao, imao sam prilike i da se to izglasa. Međutim, ono što je potpuno vidljivo je to da je taj proces više marketinški, nego suštiski. Ako vi zaista želite da imate taj proces završen, onda morate ozbiljno da se bavite time. Do sada je trebalo da bude već nekoliko tribina, da se razgovara sa građanima, pre svega sa srpskom zajednicom".

O dijalogu u Briselu

Petrović je ponovio da nastavak Briselskog dijaloga nema alternativu, te da je to jedina prilika za rešavanje nagomilanih probema koje imaju građani. S druge strane, ono što bi trebalo da bude rezultat tih razgovora obeshrabruje, jer i ono što je dogovoreno nije realizovano do sada.

"Moja želja i verujem ogromnog procenta građana je jasna. Mi očekujemo da taj proces da konkretne rezultate. S druge strane imamo iskustvo, nekoliko godina unazad da nema rezultata koje smo svi očekivali, ali to ne znači da taj proces treba da stane i da taj proces ne treba da se nastavi".

Jedna od neralizovanih tema iz Brisela je i Zajednica srpskih opština, iako je jedan od najčešćih naslova u medijima.

"Nažalost, to je jedna od tema koja je toliko bila prisutna u medijima, a tako se malo radilo na njoj, pa sad imamo apsurdnu situaciju da prosto pričamo svi o zajednici, a malo ko zna uopšte šta je suština i šta su detalji, kako građani, tako i većina kolega u parlamentu. U okviru procesa pregovaranja o toj temi, bilo je nekoliko predstavnika iz srpske zajednice sa Kosova u raznim periodima, ali znam da oni nisu imali nekakav značaj u tome".

Među onima koji su pristustvali sastancima u Briselu su bili i Vladeta Kostić, i Branimir Stojanović, ali i on lično.

"Naglašavam da ja nisam bio taj koji je učestvovao, koji je mogao da odlučuje. Ja sam bio da posmatram taj proces i jednostavno upravo zbog tih razloga koji su sada već vidljivi, jer imamo dve potpuno dijametralno suprotne izjave”, rekao je Slobodan Petrović gostujući u emisiji "Slobodno srpski".Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021