Vesti
Politika

Nenad Rašić i Emilija Redžepi večeras u Dogovoru

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić je najavio skori povratak Srba u urbane sredine. U emisiji "Dogovor?!" koja će biti emitovana večeras od 20 sati, Rašić je istakao da je povratak u kosovske gradove inicijativa premijera Aljbina Kurtija. U istoj emisiji sagovornica Zorice Vorgučić je i Emilija Redžepi, potpredsednica Vlade Kosova koja je kazala da bi primeri Olandskih ostrva, Južnog Tirola i Istočne Belgije za ZSO mogli biti primenjivi u nekim "normalnim i demokratskim zemljama".
Nenad Rašić i Emilija Redžepi večeras u Dogovoru
Emilija Redžepi i Nenad Rašić u Dogovoru (Foto Kim)

"Povratak Srba, odnosno povratak raseljenih će krenuti. Možda je malo ishitreno, ali ja sam već identifikovao i mesto u kom gradu će taj prvi povratak da zaživi. Neću da kažem, ne volim da nešto prerano kažem, da ne bih ugrozio sve to, ali moram da kažem da se planira. Moram da kažem i to da je ideja premijera Kurtija, to je bila njegova ideja za urbani povratak. Mi smo već pričali o tome, to odavno traje", kazao je Rašić.

Potpredsednica Vlade Kosova zadužena za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi je, govoreći o istraživanjima agencije Demostat o mogućim modelima za Zajednicu srpskih opština - Olandska ostrva, Južni Tirol i Istočna Belgija, rekla: "Vidite, to može u nekim normalnim i demokratskim državama".

Na pitanje "Zar Kosovo nije normalno i demokratsko društvo, s obzirom da predstavnici vlasti to često ističu?", Redžepi je odgovorila da "Kosovo teži ka tome".

"Mi težimo da budemo normalni i demokratski i ne odustajemo od toga. Na tom putu ne mogu nikad samo Albanci istrajati, tu trebaju biti i drugi narodi uključeni. Kada se dogovarate o nekom trajnom i dugoročnom cilju ili projektu, gde Srbi sa severa treba na pravi način da se integrišu preko neke Asocijacije/Zajednice ili kako god, a bez konsultacija sa drugim našim Srbima koji žive na celokupnoj teritoriji Republike Kosovo, smatram da je pogrešno", kazala je Redžepi.

Emisija "Dogovor!?" će premijerno biti emitovana večeras od 20 sati na Jutjub kanalu RTV Kim, našoj Fejsbuk stranici, a sutra je možete pogledati i na našoj, kao i na portalima partnerskih medija: Radija Kontakt plus, Radio Mitrovica sever, Radio Goraždevac i portalu KoSSev.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023