Vesti
Politika

’’Nemamo informaciju da su četiri države povukle priznanje’’

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala izjavila je da nemaju informaciju da su četiri države povukle priznanje Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.
’’Nemamo informaciju da su četiri države povukle priznanje’’
Ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervala Švarc (Foto Tviter@gervallaschwarz)

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića da su četiri države povukle priznaje Kosova, Gervala je navela da nemaju informaciju o tome ni iz jedne zemlje.

Gervala kaže da je to ili neistinita vest, ili da Srbija vredno radi na povlačenjima priznanja.

Ona je rekla da Kosovo u pogledu novih priznanja radi sa pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo.

"Radimo i pravilo je diplomatije da ne dajemo informacije pre nego što se procesi finalizuju. Imamo dosta aktivnosti sa pet zemalja EU, radimo na poseban način. Oni bi takođe uklanjali prepreke bržoj integraciji", rekla je Gervala.

Ona je na konferenciji za novinare povodom posete Izraelu, sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Đuzepom Boreljom i prijavom Kosova za članstvo u Savetu Evrope rekla da će članstvo u Savetu Evrope biti najvažniji korak od nezavisnosti na putu evropskih integracija, a da je podnošenje zahteva za prijem u tu organizaciju samo prvi korak na dugom i izazovnom putu ka članstvu u Savetu Evrope.

"Kosovo je jedna od retkih zemalja ili jedina koja je u svoj ustav ugradila Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Optimistični smo da će kolege u ministarskom savetu 20. maja podržati zahtev. Republika Кosovo je bila i biće sastavni deo Evrope i Zapada", rekla je Gervala.

Ministarka Gervala kaže da Kosovo za članstvo u Savetu Evrope ima podršku mnogih članica Saveta Evrope uključujući neke zemalje koje nisu priznale Kosovo.

Navela je da se posle podnošenja prijave Kosova za članstvo u Savetu Evrope sastala sa ambasadorima zemalja članica Saveta Evrope, a da su ambasadori nekih zemalja koji formalno ne priznaju Kosovo rekli da je članstvo u Savetu Evrope veoma dobro za Кosovo.

"Stoga smo odlučili da ovu odluku donesemo sada. Članstvo u Savetu Evrope koristi građanima, zemljama u regionu i Evropi", rekla je Gervala.

Ona je zahvalila svima koji su radili i doprineli da taj korak bude moguć i navela da su rokovi u kojima se može postići članstvo u Savetu Evrope dug proces i da je sada već napravljen prvi korak prijavom.

"Ne može se predvideti da li se to može uraditi u roku od jedne, šest ili sedam godina", kaže Gervala.

Govoreći o ambasadoru Кosova u Sloveniji Martinu Berišaju, Gervala je rekao da to smatra kampanjom zasnovanom na pisanju jednog slovenačkog medija.

"Što se tiče ambasadora Berišaja, imam njegovu dugačku izjavu na nekoliko stranica. Nema naznaka da bi navodi u tom izveštaju mogli imati ikakve veze sa tim. I crnogorsko tužilaštvo dalo je podatak da su obavili istrage i ispostavilo se da nema krivičnog dela koje je mogao da počini ambasador Berišaj. Berišaj uživa naše poverenje i nastavlja svoj dobar posao u Hrvatskoj", rekla je Gervala.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022