Vesti
Politika

Nemački diplomata: Formiranje ZSO nije moguće ako se ne predaju liste za izbore

Zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu Karsten Majer-Vifhauzen izjavio je da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće ako se ne predaju liste kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova.
Nemački diplomata: Formiranje ZSO nije moguće ako se ne predaju liste za izbore
Karsten Majer-Vifhauzen (Foto Tanjug/Strahinja Aćimović)

„To je potpuno praktično pitanje. Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike, ne možete da kreirate zajednicu opština. Bez ljudi u njima nemate institucije. Potrebne su vam te institucije. To je to“, izjavio je nemački diplomata na pitanje koje su moguće posledice ukoliko liste kandidata ne budu predate do isteka roka.

Majer-Vifhauzen je na panelu „Ništa između – Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“ dodao da će se, ukoliko se neka od listi ne prijavi za izbore, znati ko snosi odgovornost za odlaganje formiranja ZSO.

Rok koji je Centralna izborna komisija Kosova odredila za prijavu kandidata za vandredne izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila nekoliko puta je produžavan i ističe danas. Srpska lista ponovila je da neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa tog područja ne povuku sve kosovske specijalne jedinice.

Koordinator Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je na istom panelu da je prijava Srpske liste na izbore na Kosovu „prvi test ;sporazuma iz Ohrida“. On je dodao da je čin nepredavanja liste simboličan, da samo odlaže realizaciju postignutog sporazuma čime produžava proces napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

„Prvo retorika mora da se promeni oko sporazuma, jer treba da se komuniciraju više benefiti nego problemi a onda i sve vezano za EU integracije. Svakako EU integracije će trajati jako dugo“, izjavio je Mijačić.

Izvršna direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević izjavila je da je danas ključan dan zbog roka za registraciju političkih subjekata i da se u slučaju da Srpska lista, koja se već izjasnila da to neće uraditi, ne kandiduje ne može da se očekuje da se izbori na severu Kosova održe.

Majer-Vifhauzen je rekao i da su lideri Srbije i Kosova u Ohridu 18. marta prihvatili sve odredbe aneksa za sprovođenje sporazuma i da treba da rade na njegovoj realizaciji korak po korak.

Panelu „Ništa između – Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“ organizovali su Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023