Vesti
Politika

Nemački ambasador: Kosovo pripada Savetu Evrope

"Čestitamo na prijavi za članstvo", poručio je u kratkoj objavi na Tviteru nemački ambasador na Kosovu, Jern Rode, komentarišući tvit kosovskog premijera – da je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala predala prijavu za članstvo u Savetu Evrope.
Nemački ambasador: Kosovo pripada Savetu Evrope
Ambasador Jern Rode (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

Nemački ambasador je naveo da Kosovo pripada Savetu Evrope.

"Radujem se što ću Kosovo videti kao deo porodice Saveta Evrope koja zajedno radi na promovisanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava", poručio je Rode.

Podršku Kosovu na putu ka Savetu Evrope danas je uputio i predsednik Albanije Iljir Meta.

On je pozvao sve albanske institucije da se mobilišu i ulože napore da "ovu istorijsku priliku pretvore u uspeh".

"Kosovo - članica Saveta Evrope, biće dodatna vrednost za mir, bezbednost i demokratiju u našem regionu i Evropi", naznačio je Meta.

Podsetimo, Priština je juče preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo "zaslužuje" da postane član Saveta Evrope.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Litvaniji ujedno je juče i danas u dva navrata zatražila od predstavnika ove države podršku u procesu u vezi sa prijavom za članstvo.

Sa druge strane, Beograd se protivi ovakvom potezu Prištine.

"To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od Rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma", prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.

U Srbiji je danas ujedno održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a upravo povodom prijave Prištine.

Nakon višednevnih upozorenja Prištini o tome da će Beograd nastaviti sa kampanjom otpriznavanja kosovske nezavisnosti, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je nakon završene sednice da su četiri države povukle priznanje Kosova, te da je diplomatske note prosledio predsedniku Srbije.Ostale vesti

Meki: Normalizacija odnosa najbolji put ka evropskim integracijama
“Normalizacija odnosa Kosova i Srbije sa uzajamnim priznanjem je najbolji put za Kosovo kako bi poboljšalo odnose sa zemljama u regionu i na taj način da zauzelo svoje mesto u okviru evropskih i evroatlatskih integracija”, izjavila je u Prištini pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u ambasadorka Erin Meki nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 
  • 05.12.2022
Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022