Vesti
Politika

Nemačke poruke Prištini

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
Nemačke poruke Prištini
Ilustracija (Foto Pixabay)

Rode je za KTV juče rekao da razme da je važno suočiti se sa prošlošću, ali je ocenio da je pitanje tužbe protiv, kako je naveo, "druge države", vrlo problematično i možda pogrešan način za napredak.

"To bi bio veoma dug proces, mnoge stvari na Kosovu mogle bi da se zaustave i nije poznato kako bi se to završilo. Potpuno je nesigurno da li idete na Međunarodni krivični sud ili Međunarodni sud pravde. Politički, tužiti državu za genocid znači privesti celu državu pravdi", rekao je Rode, prenosi Koha ditore.

On je istakao da je krivica uvek individualna i istakao da smatra da, u trenutnim okolnostima, podnošenje tužbe nije pravi korak.

Ambasador Nemačke navodi i da je pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno i ocenjuje da su predlozi za granice po etničkoj osnovi "opasni i mentalitet prošlog veka".

"Jedno mi je jasno: osetljivost postoji, zbog čega se o njoj toliko razgovaralo, ali politički su svi odbili promene granica. To pitanje je za nas zatvoreno", rekao je Rode.

On je, kako navodi Koha ditore, odbio da komentariše navodni "non pejper" o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je on na vreme demantovan i da "ne vredi raspravljati o nečemu što nije na stolu".

Ambasador je odbio i da govori o statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pitanju severa, navodeći da sve o čemu se može razgovarati na dvema stranama u dijalogu.

On je, međutim, naglasio da za Nemačku puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine znači da "uzajamno priznanje mora biti deo konačnog rešenja", prenosi Kosovo onlajn.

Rode je dodao da postoji mogućnost da se za Zajednicu srpskih opština pronadje rešenje u ustavnom okviru koje je u skladu sa odlukom ustavnog suda u Prištini.

"Oduvek smo govorili o već postignutim sporazumima i ako su to pitanja jedne strane, ne možete ih izbeći, jer u dijalogu o tome treba razgovarati. Međutim, ne postoje crno-bele odluke. Razumem šta govorite, niko ne želi ni ’bosnizaciju’, kako to vlada naziva, niti novi problem, ali ne vidimo da odluka Ustavnog suda sprečava neku vrstu rešenja. On je definisao direktive u okviru kojih je rešenje moguće", rekao je on.

Rode je ukazao i da odluka Ustavnog suda o manastiru Dečani nije sprovedena.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je slovenačkog predsednika Boruta Pahora, koji je juče boravio u poseti Prištini, obavestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće razgovarati o promeni granica i da neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.Ostale vesti

Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021
Rama: Ujedinjene nacije neće biti kompletne bez Kosova
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sve da priznaju nezavisnost Kosova.
  • 25.09.2021