Vesti
Politika

Nemačka za produženje mandata KFOR-a

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon zadovoljna je jer su članovi nemačkog Bundestaga u većini za produženje mandata KFOR-u na Kosovu i da poručuju da nisu za bilo kakav dogovor koji uključuje prekrajanje granica sa Srbijom.
Nemačka za produženje mandata KFOR-a
Ilustracija (Foto Tanjug)

"Dobri signali dolaze iz Berlina. NATO je potreban za dugoročnu stabilnost", napisala je ona na Tviteru.
 
Na redovnoj sednici Bundestaga, na kojoj se raspravljalo o produženju misije Kfora na Kosovu, bilo je reči i o tome kako nemački poslanici vide rešenje političkog pitanja Srbije i Kosova.
 
Nemačka vlada planira da u okviru KFOR-a angažuje do 400 vojnika Bundesvera.
 
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da je na Kosovu trenutno 70 vojnika Bundesvera i bezbednosnu situaciju ocenio kao relativno stabilnu, ali je rekao da su se politički odnosi između Kosova i Srbije pogoršali.
 
On je obećao da će Nemačka nastaviti da vodi dijalog i u okviru nemačkog predsedavanja EU, koji počinje 1. jula.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020