Vesti
Politika

Nemačka vojska u misiji u Bosni i Hercegovini

Prema rečima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, nemačka vojska treba da učestvuje u vojnoj misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, piše portal Pionir, pozivajući se na vladine krugove u Berlinu.
Nemačka vojska u misiji u Bosni i Hercegovini
Kontingent Bundesvera treba da podrži tekuću ''Operaciju EUFOR Altea'', piše portal Pionir (Foto Michael Kappeler/dpa)

Kontingent Bundesvera trebalo bi tako da podrži tekuću "Operaciju EUFOR Altea" uoči izbora u BiH 2. oktobra. Berbokova je o tome već razgovarala sa liderima poslaničkih grupa stranaka vladajuće koalicije u nemačkom parlamentu, piše ovaj portal.

Tačan broj pripadnika planirane misije još nije utvrđen, ali se računa na visoki dvocifreni ili niski trocifreni.

Eufor je osnovan 2004. kao podrška bezbednosti u Bosni, radi nadgledanja primene Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Nemačka vojska od novembra 2012. nije učestvovala u Euforu.

Izvori iz nemačke vlade, prema Pioniru, navode da će logistički napori za novu misiju Bundesvera u BiH biti rešeni u okviru infrastrukture koja na terenu već postoji. Dodaje se da je misija je upravo zato izvodljiva, uprkos tekućem jačanju istočnog krila NATO.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022