Vesti
Politika

Nemačka vojska u misiji u Bosni i Hercegovini

Prema rečima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, nemačka vojska treba da učestvuje u vojnoj misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, piše portal Pionir, pozivajući se na vladine krugove u Berlinu.
Nemačka vojska u misiji u Bosni i Hercegovini
Kontingent Bundesvera treba da podrži tekuću ''Operaciju EUFOR Altea'', piše portal Pionir (Foto Michael Kappeler/dpa)

Kontingent Bundesvera trebalo bi tako da podrži tekuću "Operaciju EUFOR Altea" uoči izbora u BiH 2. oktobra. Berbokova je o tome već razgovarala sa liderima poslaničkih grupa stranaka vladajuće koalicije u nemačkom parlamentu, piše ovaj portal.

Tačan broj pripadnika planirane misije još nije utvrđen, ali se računa na visoki dvocifreni ili niski trocifreni.

Eufor je osnovan 2004. kao podrška bezbednosti u Bosni, radi nadgledanja primene Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Nemačka vojska od novembra 2012. nije učestvovala u Euforu.

Izvori iz nemačke vlade, prema Pioniru, navode da će logistički napori za novu misiju Bundesvera u BiH biti rešeni u okviru infrastrukture koja na terenu već postoji. Dodaje se da je misija je upravo zato izvodljiva, uprkos tekućem jačanju istočnog krila NATO.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022