Vesti
Politika

Nemačka vojska u misiji u Bosni i Hercegovini

Prema rečima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, nemačka vojska treba da učestvuje u vojnoj misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, piše portal Pionir, pozivajući se na vladine krugove u Berlinu.
Nemačka vojska u misiji u Bosni i Hercegovini
Kontingent Bundesvera treba da podrži tekuću ''Operaciju EUFOR Altea'', piše portal Pionir (Foto Michael Kappeler/dpa)

Kontingent Bundesvera trebalo bi tako da podrži tekuću "Operaciju EUFOR Altea" uoči izbora u BiH 2. oktobra. Berbokova je o tome već razgovarala sa liderima poslaničkih grupa stranaka vladajuće koalicije u nemačkom parlamentu, piše ovaj portal.

Tačan broj pripadnika planirane misije još nije utvrđen, ali se računa na visoki dvocifreni ili niski trocifreni.

Eufor je osnovan 2004. kao podrška bezbednosti u Bosni, radi nadgledanja primene Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Nemačka vojska od novembra 2012. nije učestvovala u Euforu.

Izvori iz nemačke vlade, prema Pioniru, navode da će logistički napori za novu misiju Bundesvera u BiH biti rešeni u okviru infrastrukture koja na terenu već postoji. Dodaje se da je misija je upravo zato izvodljiva, uprkos tekućem jačanju istočnog krila NATO.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023