Vesti
Politika

"Nemačka skeptična prema promeni granica"

Novoimenovani ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da bi sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine presudno doprinela stabilnosti u regionu, ali i da je Nemačka skeptična prema spekulacijama o promeni granica.
Tomas Šib i Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

On je u intervjuu za Danas kazao da je dijalog Beograda i Prištine doneo izvesni napredak koji je izuzetno važan za "građane u Srbiji i na Kosovu".

"Evropska unija je jasno dala do znanja: Srbija može pristupiti EU tek nakon što su rešeni odnosi sa Kosovom. Veoma smo skeptični prema promenama granica po etničkim linijama. Savezna kancelarka Nemačke (Angela Merkel) se ovih dana, kao što se zna, u više navrata jasno izrazila po tom pitanju", kazao je Šib.

O nedavnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, Šib je rekao da bi "trebalo da bude normalo da šefovi države susednih zemalja" imaju međusobne posete i da mu je drago što je ta poseta "protekla relativno mirno".

Šib je kazao da su poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, koja se tiču vladavine prava, suština procesa "koji će doneti boljitak građanima", i pozdravio održavanje dodatnih okruglih stolova o reformi pravosuđa.

Komentarišući stanje medija u Srbiji, on je rekao da je neophodno da se situacija poboljša, da bi novinari mogli da rade svoj posao bez zastrašivanja ili napada.Ostale vesti

Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023
Vučić sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU: Urazumite Kurtija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu.
  • 30.05.2023