Vesti
Politika

Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga
Žan-Iv Le Drian i Haiko Mas (Foto Radio Kontakt Plus)

"Nerešena situacija između dve države ostaje destabilizirajući faktor za celi Zapadni Balkan i kao takva predstavlja pitanje evropske bezbednosti. Ona koči potrebni ekonomski razvoj i politički napredak ", navodi se u saopštenju Nemačke ambasade na Kosovu, javlja Kljan Kosova.

“S tim ciljem, zemlje članice EU imenovale su jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim svojim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalom”, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

"U aprilu 2019. kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne čelnike na samit u Berlinu. Sada, kada je Miroslav Lajčak preuzeo dužnost, vreme je za nastavak dijaloga. Cilj bi trebao biti postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, koji će se baviti svim nerešenim pitanjima i doprineti regionalnoj stabilnosti. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to”, ističe se dalje u saopštenju.

Prema rečima dvojice evropskih diplomata, nema brzog i kratkog puta za normalizaciju odnosa između dve zemlje.

"Ozbiljan pristup zahteva dobro strukturirane, duboke pregovore sa EU kao poštenim posrednikom. Potrebno je više posredovanja i političke odlučnosti - nešto što možete očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima - uz podršku visokog predstavnika Borela, kao i Berlina i Pariza”, dodaje se u saopštenju.

Diplomate navode da ohrabruje saradnja između Kosova i Srbije u borbi protiv koronavirusa, ali i odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da suspenduje carinske takse na robu iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.

Smatraju da Srbija treba da “uradi svoj deo”.

Mas i Le Drian pozvali su i na poštovanje svih potpisanih sporazuma između Prištine i Beograda, koji su postignuti dijalogom 2011. godine uz pomoć EU.

"Ovo nije vreme za političko manevrisanje. Trenutna kriza će povećati socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo. Ozbiljno prihvatanje zahteva građana znači jačanje institucija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i razvijanje ekonomskih prilika za sve. Ovo je put napred koji vam predlažemo - bićemo vam bliski”, zaključuje se u saopštenju dvojice ministara.Ostale vesti

Grenel u poseti Kosovu sa američkom vladinom delegacijom
Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.
  • 20.09.2020
Erdogan razgovarao s Tačijem
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je u palati Vahdet u Istanbulu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a fotografije sa sastanka objavljene su na Tviteru.
  • 20.09.2020
Tramp: Zaustavljamo masovna ubistva između Srbije i Kosova

Američki predsednik Donald Tramp u predizbornoj kampanji u Severnoj Karolini rekao je da će, možda, dobiti Nobelovu nagradu za mir, a u tom kontekstu pomenuo je i Kosovo, rekavši da njegova administracija uspeva da zaustavi "masovna ubijanja" koja se već godinama dešavaju na tom prostoru.

  • 20.09.2020
Haradinaj: Medijski spektakl sa dosijeima iz Haga šteti Kosovu

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izrazio je zabrinutost zbog događaja u vezi sa dosijeima Specijalnog tužilaštva u Hagu, koji su navodno dospeli u ruke predstavnika Organizacije veterana nekadašnje OVK.

  • 20.09.2020
Ko dobija a ko gubi od Gazivoda?
Gazivode ili „naše more“, kako ga nazivaju meštani opštine Zubin Potok, pleni svojom smaragdnom bojom i mirnoćom. Ovaj biser sa severa ima veliki ekonomski, turistički, pa i životni značaj za čitavo Kosovo. Upravo to su glavni razlozi zašto se oko njega otimaju i Srbi i Albanci. Za Gazivode su zainteresovani i Amerikanci, što potvrđuju i nedavno potpisana pisma o namerama u Vašingtonu.
  • 19.09.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem istakao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.
  • 18.09.2020