Vesti
Politika

Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga
Žan-Iv Le Drian i Haiko Mas (Foto Radio Kontakt Plus)

"Nerešena situacija između dve države ostaje destabilizirajući faktor za celi Zapadni Balkan i kao takva predstavlja pitanje evropske bezbednosti. Ona koči potrebni ekonomski razvoj i politički napredak ", navodi se u saopštenju Nemačke ambasade na Kosovu, javlja Kljan Kosova.

“S tim ciljem, zemlje članice EU imenovale su jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim svojim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalom”, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

"U aprilu 2019. kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne čelnike na samit u Berlinu. Sada, kada je Miroslav Lajčak preuzeo dužnost, vreme je za nastavak dijaloga. Cilj bi trebao biti postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, koji će se baviti svim nerešenim pitanjima i doprineti regionalnoj stabilnosti. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to”, ističe se dalje u saopštenju.

Prema rečima dvojice evropskih diplomata, nema brzog i kratkog puta za normalizaciju odnosa između dve zemlje.

"Ozbiljan pristup zahteva dobro strukturirane, duboke pregovore sa EU kao poštenim posrednikom. Potrebno je više posredovanja i političke odlučnosti - nešto što možete očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima - uz podršku visokog predstavnika Borela, kao i Berlina i Pariza”, dodaje se u saopštenju.

Diplomate navode da ohrabruje saradnja između Kosova i Srbije u borbi protiv koronavirusa, ali i odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da suspenduje carinske takse na robu iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.

Smatraju da Srbija treba da “uradi svoj deo”.

Mas i Le Drian pozvali su i na poštovanje svih potpisanih sporazuma između Prištine i Beograda, koji su postignuti dijalogom 2011. godine uz pomoć EU.

"Ovo nije vreme za političko manevrisanje. Trenutna kriza će povećati socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo. Ozbiljno prihvatanje zahteva građana znači jačanje institucija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i razvijanje ekonomskih prilika za sve. Ovo je put napred koji vam predlažemo - bićemo vam bliski”, zaključuje se u saopštenju dvojice ministara.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020