Vesti
Politika

Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga
Žan-Iv Le Drian i Haiko Mas (Foto Radio Kontakt Plus)

"Nerešena situacija između dve države ostaje destabilizirajući faktor za celi Zapadni Balkan i kao takva predstavlja pitanje evropske bezbednosti. Ona koči potrebni ekonomski razvoj i politički napredak ", navodi se u saopštenju Nemačke ambasade na Kosovu, javlja Kljan Kosova.

“S tim ciljem, zemlje članice EU imenovale su jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim svojim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalom”, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

"U aprilu 2019. kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne čelnike na samit u Berlinu. Sada, kada je Miroslav Lajčak preuzeo dužnost, vreme je za nastavak dijaloga. Cilj bi trebao biti postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, koji će se baviti svim nerešenim pitanjima i doprineti regionalnoj stabilnosti. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to”, ističe se dalje u saopštenju.

Prema rečima dvojice evropskih diplomata, nema brzog i kratkog puta za normalizaciju odnosa između dve zemlje.

"Ozbiljan pristup zahteva dobro strukturirane, duboke pregovore sa EU kao poštenim posrednikom. Potrebno je više posredovanja i političke odlučnosti - nešto što možete očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima - uz podršku visokog predstavnika Borela, kao i Berlina i Pariza”, dodaje se u saopštenju.

Diplomate navode da ohrabruje saradnja između Kosova i Srbije u borbi protiv koronavirusa, ali i odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da suspenduje carinske takse na robu iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.

Smatraju da Srbija treba da “uradi svoj deo”.

Mas i Le Drian pozvali su i na poštovanje svih potpisanih sporazuma između Prištine i Beograda, koji su postignuti dijalogom 2011. godine uz pomoć EU.

"Ovo nije vreme za političko manevrisanje. Trenutna kriza će povećati socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo. Ozbiljno prihvatanje zahteva građana znači jačanje institucija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i razvijanje ekonomskih prilika za sve. Ovo je put napred koji vam predlažemo - bićemo vam bliski”, zaključuje se u saopštenju dvojice ministara.Ostale vesti

CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021