Vesti
Politika

Nemačka i Austrija traže brzo približavanje Zapadnog Balkana EU

Nemačka i austrijska vlada zahtevaju brzo približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji pošto je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu. Tim državama je potrebna "jasna EU perspektiva", rekao je juče u Berlinu nemački kancelar Olaf Šolc.
Nemačka i Austrija traže brzo približavanje Zapadnog Balkana EU
Kancelar Nemačke Olaf Šolc posle sastanka sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehamerom (Foto Kay Nietfeld/dpa)

"Svako dalje oklevanje Zapadni Balkan čini ranjivim i otvorenim za uticaj treće strane", rekao je Šolc posle sastanka sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehamerom.

Nehamer je istakao da Austrija sa zemljama Zapadnog Balkana ima dugu zajedničku istoriju.

"Ne treba samo da pričamo o mogućim evropskim perspektivama, već da nešto i uradimo", rekao je austrijski kancelar i dodao da će region u suprotnom da bude izložen drugim zonama uticaja, poput Rusije i Kine.

"Otud je za nas iz geostrateških interesa važno da ovde stvarno ubrzamo, da krenemo i ljudima u ovim zemljama damo perspektivu", zaključio je Nehamer.

Podsetimo, austrijski kancelar Karl Nehamer nedavno je boravio u Beogradu i Prištini.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je prilikom svoje prve posete Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu u prvoj polovini marta istakla nameru da postavi branu uticaju Rusije na države regiona koje nisu članice ni EU ni NATO.

Berbokova je uoči puta izjavila da posetom Beogradu, Prištini i Sarajevu želi jasno da stavi do znanja da Nemačka i partneri Zapadni Balkan neće "prepustiti uticaju Moskve."Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022