Nemačka: Formiranje kosovske vojske ugrožava dijalog

Nemačka vlada ocenila je da formiranje kosovske vojske, najavljeno za 14. decembar, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi kosovske vlasti morale energiju da usmere u pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i u jačanje vladavine prava.

Podeli ovaj članak sa:
 • Pripadnici KBS-a (Foto arhiva Kim)

Reakcija Berlina usledila je svega dan pošto je novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet ocenio da je formiranje kosovske vojske poztitivan korak, tim pre jer su "kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo međunarodnih mirovnih operacija".

"Nemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne dovodimo u pitanje suvereno pravo Kosova da uspostavi regularne oružane snage. Najvažnije je da proces bude pravovremen. Sada, ova inicijativa je rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU", navodi se u reakciju nemačke vlade, koju je objavio prištinski dnevnik Ekspres.

Nemačka vlada je, istovremeno, upozorila vlasti na Kosovo da "u ovom trenutku imaju druge prioritete", te da bi energiju morali da usmere na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i na jačanje vladavine prava.

"Ne treba žuriti sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga. To mora biti urađeno kroz sveobuhvatan proces, u koji bi posebno bila uključena srpska manjina, te u skladu sa ustavom i u saradnji sa partnerima", navodi vlada Nemačke.

Ostale vesti

 • Demonstranti u Prištini traže ostavku Brovine

  Demonstranti u Prištini traže ostavku Brovine

  U Prištini je održan protestni marš pod nazivom "Tretiraj me dostojanstveno", a učesnici su zahtevali, između ostalog, ostavku poslanice Fljore Brovine zbog objavljivanja fotografije navodnog seksualnog nasilja na Kosovu.

 • Na Gizimestanu osnovan Savez za Kosovo i Metohiju

  Na Gizimestanu osnovan Savez za Kosovo i Metohiju

  Savez za Kosovo i Metohiju kao ogranak Saveza za Srbiju formiran je danas na Gazimestanu. Kratko je održana osnivačka skupština na kojoj su se obratili predsedavajući SZS Borko Stefanović, ali i Dragan Đilas, Slaviša Ristić, Rada Trajković, kao i poslanici Dveri i Nove stranke. Predsedniku Dveri Bošku Obradoviću nije dozvoljen dolazak na Kosovo. 

 • Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

  Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

  Više stotina Srba sa centralnog Kosova, uglavnom zaposlenih u institucijama Republike Srbije, odnosno u privremenim organima koji funkcionišu na centralnom Kosovu i zaposleni iz opštine Gračanica, okupili su se ispred Doma kulture u Gračanici u znak protesta zbog najavljene osnivačke skupštine Saveza za Kosovo i Metohiju, čije je zvanično formiranje zakazano za danas u podne.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane