Nemačka: Formiranje kosovske vojske ugrožava dijalog

Nemačka vlada ocenila je da formiranje kosovske vojske, najavljeno za 14. decembar, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi kosovske vlasti morale energiju da usmere u pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i u jačanje vladavine prava.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pripadnici KBS-a (Foto arhiva Kim)

Reakcija Berlina usledila je svega dan pošto je novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet ocenio da je formiranje kosovske vojske poztitivan korak, tim pre jer su "kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo međunarodnih mirovnih operacija".

"Nemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne dovodimo u pitanje suvereno pravo Kosova da uspostavi regularne oružane snage. Najvažnije je da proces bude pravovremen. Sada, ova inicijativa je rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU", navodi se u reakciju nemačke vlade, koju je objavio prištinski dnevnik Ekspres.

Nemačka vlada je, istovremeno, upozorila vlasti na Kosovo da "u ovom trenutku imaju druge prioritete", te da bi energiju morali da usmere na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i na jačanje vladavine prava.

"Ne treba žuriti sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga. To mora biti urađeno kroz sveobuhvatan proces, u koji bi posebno bila uključena srpska manjina, te u skladu sa ustavom i u saradnji sa partnerima", navodi vlada Nemačke.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane