Vesti
Politika

„Nema spremnosti da se stvore uslovi da Srbi žive bolje“

Na Kosovu postoje dva ključna problema kada je u pitanju položaj srpske zajednice, a to su po mišljenju Nedžemdina Spahiua „nesposobnost većinske zajednice da integriše srpsku zajednicu i insistiranje Beograda da se Srbi ne integrišu u kosovsko društvo“. Nenad Rašić, pak, smatra da je najveći problem to što „neko drugi upravlja našim životima“.
„Nema spremnosti da se stvore uslovi da Srbi žive bolje“
Sa konferencije (Foto Kim)

Ilija Ivić bi mogao da promeni odnos prema Srbima?

Nedžmedin Spahiu se osvrnuo i na slučaj fudbalera Ilije Ivića koji je poslednjih dana u centru pažnje javnosti zbog poziva da igra za mladi tim kosovske reprezentacije. On smatra da bi ovaj fudbaler svojim fudbalskim talentom mogao da promeni odnos Albanaca prema Srbima.

„Zamislite da na odlučujućoj utakmici on postigne gol. Onda bi promenio kompletan stav većinske zajednice prema srpskoj zajednici, ali bi i srpska zajendica, osećajući se zastupljenom preko tog fudbalera, bila duhovno integrisanija u kosovskom društvu“.

Spahiju veruje da na odnos prema srpskom fudbaleru koji trenutno igra za "Fljamurtari" utiče i izveštavanje medija.

„Stav medija u Beogradu u odnosu na ideju da fudbaler iz Gračanice igra za državnu ekipu, govori o tome koliko Beograd želi ili ne želi da srpska zajednica bude integrisana u kosovsko društvo“.

Profesor i analitičar Nedžmedin Spahiu i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić govorili su na konferenciji na kojoj je NVO „Aktiv“ predstavila izveštaj o pravima i slobodama srpske zajednice na Kosovu.

Na početku konferencije organizatori su istakli da su izveštajem, u kojem se ukazuje na nedovoljnu bezbednost, neslobodu kretanja i problem sa dokumentima, nepoštovanje Zakona o jeziku, nedovoljan povratak i pritiske na nezavisne medije, želeli da utiču na novoformiranu vladu da ih rešava.

„Ovo jeste jedan vid podsećanja, ne samo vlade nego i čitave kosovske javnosti, šta jesu vladine obaveze prema pravu poštovanja zajednica i šta mi generalno moramo da učinimo kao zajednica, kako bi smo ostvarili puno poštovanje onoga što nam po zakonima pripada“, kazao je izvšni direktor „Aktiva“ Miodrag Milićević.

Nedžmedin Spahiu je rekao da većinska zajednica na Kosovu ima pogrešan pristup prema manjinama jer, kako ističe, njihove probleme ne doživljava kao svoje. Pored ovog, Spahiu vidi još dva ključna problema.

„Prvo je nesposobnost većinske zajednice da integriše srpsku zajednicu i drugo je insistiranje Beograda da ova zajednica ne bude integrisana na Kosovu. Iako je Beograd prihvatio da srpski politički predstavnici budu u Skupštini Kosova i ostalim institucijama, to se sve čini sa velikom rezervom“, kaže Spahiu.

Sa druge strane, bivši kosovski ministar i poslanik Nenad Rašić najveću odgovornost vidi u srpskim političkim predstavnicima u kosovskim institucijama.

„Naš problem je to što nemamo adekvatne predstavnike, bilo na političkim nivoima, bilo na institucionalnim nivoima. U kombinaciji sa nedostatkom odgovornosti, dobijamo ovo što imamo danas. Ljudi koji su predstavnici u institucijama nemaju nikakvu odogovornost bilo prema vama iz NVO, bilo prema glasačima, građanima... i zato taj naš hronični problem ne prestaje, nego se produbljuje“.

Govoreći o budućem rešenju za Kosovo, Rašić kaže da strahuje da bi ono moglo da se postigne na nekoj, kako je rekao, improvizovanoj međunarodnoj konferenciji.

„Hoće li to biti u Parizu, Berlinu ili Vašingtonu, to nama apsolutno nije bitno. Uglavnom, doći će do nekog novog 2.0 Dejtonskog sporazuma u kojem ćemo mi biti oni koji sprovode ili su samo nemi posmatrači“, kazao je Rašić.

Spahiu je kritikovao kosovsku vlast za nepostojanje želje da Srbima ponude bolje uslove.

„Nema u programu ili ideji neke političke snage na Kosovu cilja da Srbe iseli sa Kosova. Ja ne vidim da neko ima taj politički program, ali ima nedostatka spremnosti da se stvori bolji život srpskoj zajednici na Kosovu“, rekao je profesor.

Preporuke iz izveštaja „Procena prava i sloboda u zajednicama kosovskih Srba“ upućene su predstavnicima međunarodne zajednice, Vladi Kosova i srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama.

Projekat NVO „Aktiv“ je podržao Međunarodni centar „Olaf Palme“.

 

 Ostale vesti

Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020