Vesti
Politika

Nema ocene ustavnosti izbora Tačija za predsednika

Ustavni sud Kosova odbacio je zahtev poslanika opozicije u Skupštini Kosova za ocenu ustavnosti izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.
Nema ocene ustavnosti izbora Tačija za predsednika
Hašim Tači(Foto Kim arhiva)

Kako je navedeno u odluci, Ustavni sud je zahtev proglasio neprihvatljivim, a odbijeni su i zahtevi za uvođenje privremene mere ili za javnu raspravu.Odluka je stupila na snagu odmah.

Poslanici opozicije su od Ustavnog suda zatražili da oceni ustavnost odluke o izboru Hašima Tačija za predsednika Kosova pošto su smatrali da je u postupku njegovog izbora bilo nepoštovanja sadržaja i procedura utvrđenih u Ustavu Kosova.

Podnosioci zahteva su takođe od suda zatražili uvođenje privremene mere kojom bi se do konačne odluke suda zamrznulo preuzimanje funkcije novoizabranog predsednika i organizovanje javne rasprave.

Skupština Kosova je 26. februara sa 71 glasom za i 10 uzdržanih glasova izabrala Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Tači će na sednici Skupštine u četvrtak, 7. aprila položiti zakletvu, dok će u petak, 8. aprila biti izvršena primopredaja dužosti između njega i odlazeće predsednice Atifete Jahjaga.



Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020