Vesti
Politika

"Nekima su takse važnije od dijaloga"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije imala seriju teških sastanaka u Berlinu gde je održan skup lidera Zapadnog Balkana sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. "Srbiju ne mogu da uslovljavaju, mora da postoji razgovor a ne spisak želja", istakao je predsednik.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Merkelovoj i Makronu na angažmanu i na tome što su bili racionalni i razumni. Kako je rekao, oni su ozbiljno i odgovorno pokušavali da nađu rešenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu.

Ističe da bi mogao da kaže mnogo toga, ali da nije fer da priča o tome ko su bili ti koji su odbijali da dođe do nastavka dijaloga. Naveo je da je Srbija imala samo uslov da se ukinu protivpravne prištinske takse koje svi osuđuju.

"Neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da takse ostanu, ali šta da radimo", naveo je Vučić.

Dodaje da je jučerašnji skup značajan zbog toga što se videlo u najiskrenijoj formi ko iz regiona ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu.

Predsednik je rekao da je bio iznenađen oštrinom Albanaca s Kosova i rečima protiv Republike Srpske, naročito u prvom obraćanju predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića. Kako je rekao, na to je reagovao rečima da Republika Srpska nije loša tvorevina već dejtonska i da je njenim stvaranjem sačuvan mir na teritoriji BiH.

Ističe da je odgovorio i albanskom premijeru Ediju Rami koji je naveo da je mladi ministar spoljnih poslova Albanije "imao težak život u vreme srpskih diktatora na Kosovu".

Albanci su zahtevali da Beograd prizna Kosovo, da nema autonomije za Srbe i da ne može da postoji nikakva nova Republika Srpska, i da nema izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, rekao je predsednik Vučić.

"Razumeli smo šta je ispod žita"

Kako je dodao, srpska delegacija se trudila da se ponaša odgovorno i ozbiljno.

"Mislim da smo u tome uspeli iako ne mislim da smo svi zajedno pred bilo kim iz Evrope izgledali dobro", naveo je predsednik.

Kaže da je i makedonski premijer Zoran Zaev pokušavao da nađe opravdanje za Prištinske takse u tome što su oni bili frustrirani zbog glasanja u Interpolu.

"Razumeli smo sve što se krilo ispod žita", rekao je predsednik ističući da su konsultacije bile teške i da to nisu bili dogovoreni sastanci.

Pre nastavka berlinskog procesa u Poznanju biće održan novi sastanak u Parizu, 1. ili 2. jula, gde će ponovo biti pokušaja da se nađe rešenje, rekao je Vučić.

Poručuje da se nada da će impuls odgovornosti koji su dali Merkelova, Makron i Federika Mogerini značiti neku vrstu stabilizacije prilika, bar za dva meseca, dok se ne pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

Predsednik Vučić nije srećan time što neko smatra da su takse normalne u 21. veku, ali ponavlja da je zahvalan domaćinima u Berlinu što su izdvojili vreme i trud i što su ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilizaciju pirlika na Zapadnom Balkanu.

Podseća da je više puta rekao da Srbiju ne mogu da uslovljavaju i da moraju da postoje razgovori a ne spisak želja, i ističe da je jedan od organizatora skupa bio korektan i da je stavio do znanja albanskim predstavnicima da to tako neće moći.

"Kad god ne rešite probleme, niste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan način zastupali svoju zemlju", kaže Vučić.

Napomenuo je da na skupu nije bilo nikakvog glasanja i da se razgovori nastavljaju, verovatno u užem formatu uz posredstvo Nemačke i Francuske kako bi se našlo najbolje rešenje i došlo do dijaloga.

"Za tango je potrebno dvoje"

Na pitanje da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da je EU nesposobna i da bi SAD trebalo da se uključe u dijalog, Vučić je rekao da je Merkelova brzo bila informisana o toj izjavi i da nije siguran da su svi bili srećni zbog toga.

"Mi nismo imali problem sa EU, problem je u svima nama koji ne razumemo da moramo da se okrenemo budućnosti. Kad kažem ‘nama‘, trudim se da budem objektivan, ali kada govorim o taksama ne mogu da vidim našu krivicu", naveo je predsednik.

Ističe da moramo da razmišljamo kako da rešavamo probleme, iako zna da se mnogi u Srbiji raduju što je ostao status kvo.

Ali on, kako kaže, nije radostan, i biće zabrinut za položaj Srba na Kosovu.

"Voleo bih da smo pokrenuli dijalog jer to je uvek neka garancija dalje stabilizacije. Ali šta ćete, za tango je potrebno dvoje. Nažalost, u ovom trenutku nismo imali partnera za ozbiljnu i odgovornu igru", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da su bili korektni i predstavnici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, da nema šta da im zameri i pored neslaganja oko određenih pitanja.

Kada je reč o razgovorima sa Makronom i Merkelovom, ističe da nije fer da o tome govori.

"Nastavićemo da radimo i mislim da su razumeli koliko je teška situacija na Zapadnom Balakanu i koliko je potrebno da uložimo truda da bi se problemi rešili", istakao je predsednik.

Napominje da je uvek bolje da se razgovara ali da se čuda ne dešavaju.

"Ovo je realnost i vidi se da se nalazimo u teškoj situaciji. Moramo da se ponašamo odogovrno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda", ukazao je Vučić.

Kao je dodao, pozicija Srbije nije bila laka jer je bila u situaiciji devet prema jedan, i osim Srbije nije bilo nijednog aktera koji se protivi nezavisnosti Kosova.

Građanima poručuje da se delegacija Beograda borila za Srbiju na pristojan i civilizovan način, onoliko koliko je to bilo moguće.

Smatra da je važna činjenica da su Merkelova i Makron posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorsokaka i ne misli da je današnji sastanak bio izgubljeno vreme.

Predsednik Srbije boravak u Berlinu nastaviće sastankom sa poslanicima nemačkog Bundestaga.

Sastaće se sa Ginterom Kirhbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, a potom i Johanom Vadepulom.Ostale vesti

Petru Petkoviću zabranjena poseta Kosovu
Direktoru Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Petru Petkoviću zabranjeno je da poseti Kosovo.
  • 27.09.2022
KFOR: Nije bilo zahteva u vezi sa angažovanjem KBS-a na severu
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je sinoć da je u subotu došlo do "upada pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever Kosova, potpuno naoružanih". Takva akcija KBS-a zahteva prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Međutim, jedan zvaničnik NATO/KFOR je za RTV Kim naveo da KFOR "nedavno nije primio nijedan zahtev od KBS-a u vezi sa tim".
  • 26.09.2022
Selaković očekuje da Hrvatska povuče priznanje Kosova
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saopštio je da je veliki broj zemalja "u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", navodeći da je "sve veći broj" onih koji povlače priznanje Kosova. On je izrazio očekivanje da tim putem krene i Hrvatska.
  • 26.09.2022
Kurti čestitao Evropski dan jezika
Širom Evrope danas se obeležava Evropski dan jezika. Premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je građanima ovaj dan.
  • 26.09.2022
Delegacija SSP u SAD o Kosovu i spoljnoj politici Srbije
Delegacija Stranke slobode i pravde (SSP), u kojoj su predsednik Dragan Đilas, zamenik predsednika Borko Stefanović i potpredsednica Marinika Tepić, otputovala je danas u Sjedinjene Američke Države gde će u Vašingtonu imati sastanke u Stejt departmentu, Nacionalnom savetu za bezbednost, Kongresu i Senatu, saopštila je ta stranka.
  • 26.09.2022
Liberalizacija viza za Kosovo na sastanku radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra
Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Saveta Evrope 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izbori za Radio Slobodna Evropa. Prema istim izvorima, češko predsedništvo EU već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore na ovu temu.
  • 26.09.2022