Vesti
Politika

Nejasan dogovor o avio liniji, ali jasan uticaj SAD-a

Dan nakon iznenadnog sporazuma o ponovnom uspostavljanu avio saobraćaja između Beograda i Prištine ostaje nejasno na koji će način građani Kosova ubuduće putovati u srpsku prestonicu. Političari i analitičari se uglavnom bave ocenom samog sporazuma i uticajem SAD na vlasti sa jedne i druge strane.
Nejasan dogovor o avio liniji, ali jasan uticaj SAD-a
Aerodrom Priština (Foto RV)

Iako je dogovor postignut još uvek nije potpuno jasno kada će tačno biti uspostavljena linija koja je prekinuta pre 21 godinu, niti kako će građani putovati, posebno oni koji žive na Kosovu.

„To još nije jasno, ali verujem da će biti isti princip kao što je sada na granicama. Da možete da odete sa dokumentima koja nisu izdata od Republike Srbije odnosno Kosova, to bi trebalo da bude na taj nači koji ničim ne ometa komunikaciju. Ali kao što sam rekao, još nismo došli do toga da je ugovor potpisan, jer se baš tim ugovorom predviđa kako i na koji način i koja dokumeta građani Kosova moraju da imaju“, kaže za RTV Kim Nenad Rašić iz Progresivno demokratske stranke.

Po mišljenju direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija ovaj dogovor je jedinstven jer pokazuje da su po prvi put i Srbija i Kosovo i međunarodna zajednica zadovoljni postizanjem sporazuma u cilju realizacije slobodnog kretanja ljudi, te u tom smislu građane vidi kao najveće pobednike.

“O ovom sporazumu o avio-liniji Beograd Priština pričalo se u Briselu ranijih godina, tako da nije to odjednom. Bitno je da su se SAD uključile i da je ovo momenat gde pokazuju da bez njih ne može biti nikakvih rešenja. Ova linija bi trebala od maja meseca da funkcioniše. A koristiće se dokumanta koja priznaju i jedna i druga strana”.

Rada Trajković iz Evropskog pokreta kaže aza RTV Kim da je za Srbe na Kosovu potpuno iznenanđenje potpisivanje pisma o namerama od strane prestavnika Prištine i Beograda, s obzirom da više od godinu dana nema Briselskih pregovora. Nju, pre svega, čudi da je evropska administracija bila potpuno isključena iz ovog dogovora.

„Mi smo iznenađeni potpunim preskakanjem evropske administracije iz Brisela i time da se pregovori vode u Berlinu. Kao neko ko često putuje na relaciji Beograd Priština za mene je to lično odlična vest, ali ta vest nosi niz nedoumica – da li će Albanci sa Kosova i Metohije putovati u Srbiju, odnosno u Beograd, sa dokumentima srpske države, da li to podrazumeva dvojna dokumenta, da li će putovati sa pasošima, da li će vizna liberalizacija biti potrebna i za letove prema Beogradu? To otvara niz političkih pitanja koja su vrlo značajna“, kaže Trajkovićeva.

Za Dušana Janjića vest o postizanju sporazuma o pokretanju avio saobraćaja nije iznenađenje, ali jeste kontekst jer se dešava u trenutku kada nema dijaloga između Beograda i Prištine.

“To je dobra vest. Pokazuje se da taj model koji je predsednik Tramp namenio Kosovu, a preko Grenela i Palmera predstavio, funkciniše, počev od malih ekonomskih poteza važnih za sve ljude da bi se pripremila atmosfera za političke razovore. Ovo je demonstracija uticaja SAD i jedna ozbiljna lekcija EU i njenoj dipomatiji i birokratiji koja pokazuje spremnost da decenijama razvlači probleme”, smatra direktor Foruma za etničke odnose.

Uprkos ovakvim ocenama, građanima ostaje nejasno kako će ubuduće putovati na ovoj liniji. Portparol kompanije “Lufthansa” Mihael Kniter na ceremoniji potpisivanja je rekao da će “potrebni detalji biti razjašnjeni u narednim nedeljama”.Ostale vesti

Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020