Vesti
Politika

Neizvesna rasprava o Specijalnom sudu

Uprkos pritiscima Brisela i stavu Srbije neizvesno je kada će kosovski parlament razmatrati odluku o formiranju Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, piše prištinska štampa.
Neizvesna rasprava o Specijalnom sudu
Priština (Foto arhiva Kim)

Prema pisanju lista Koha ditore, Brisel tvrdi da je je Priština dobila svu potrebnu pomoć EU kada je reč o usvajanju amandmana i zakona o formiranju tog suda.

Podseća se da je prošle sedmice sednica parlamenta odložena sa obrazloženjem da materijal za odlučivanje o Specijalnom sudu nije kompletan.

Koha i Zeri, međutim, nagoveštavaju da je razlog drugi, odnosno da vladajuća koalicija ima problem da okupi dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ove odluke.

Poslanici DPK zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija su, naime, najavili da neće glasati za odluku o formiranju suda nakon što je Drenička grupa osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

Koha podseća i da nije samo Brisel taj koji zahteva formiranje Specijalnog suda.

“I predstavnici Vlade Srbije su zahtevali istu stvar kao i Brisel. Čak je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić rekao da će formiranje suda značiti pravdu i za Srbe i za Albance”, navodi list. i dodaje da je Đurić rekao i da se Priština plaši formiranja Specijalnog suda, odnosno da u parlamentu nema neophodne dvotrećinske većine za donošenje takve odluke.

Odluku o formiranju Specijalnog suda Priština je trebalo da donese do kraja prošlog meseca, a predstavnici međunarodne zajednice su poručivali da ukoliko to ne bude učinjeno u kosovskom parlamentu, sud će biti formiran u Savetu bezbednosti UN.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023