Vesti
Politika

Neizvesna rasprava o Specijalnom sudu

Uprkos pritiscima Brisela i stavu Srbije neizvesno je kada će kosovski parlament razmatrati odluku o formiranju Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, piše prištinska štampa.
Neizvesna rasprava o Specijalnom sudu
Priština (Foto arhiva Kim)

Prema pisanju lista Koha ditore, Brisel tvrdi da je je Priština dobila svu potrebnu pomoć EU kada je reč o usvajanju amandmana i zakona o formiranju tog suda.

Podseća se da je prošle sedmice sednica parlamenta odložena sa obrazloženjem da materijal za odlučivanje o Specijalnom sudu nije kompletan.

Koha i Zeri, međutim, nagoveštavaju da je razlog drugi, odnosno da vladajuća koalicija ima problem da okupi dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ove odluke.

Poslanici DPK zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija su, naime, najavili da neće glasati za odluku o formiranju suda nakon što je Drenička grupa osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

Koha podseća i da nije samo Brisel taj koji zahteva formiranje Specijalnog suda.

“I predstavnici Vlade Srbije su zahtevali istu stvar kao i Brisel. Čak je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić rekao da će formiranje suda značiti pravdu i za Srbe i za Albance”, navodi list. i dodaje da je Đurić rekao i da se Priština plaši formiranja Specijalnog suda, odnosno da u parlamentu nema neophodne dvotrećinske većine za donošenje takve odluke.

Odluku o formiranju Specijalnog suda Priština je trebalo da donese do kraja prošlog meseca, a predstavnici međunarodne zajednice su poručivali da ukoliko to ne bude učinjeno u kosovskom parlamentu, sud će biti formiran u Savetu bezbednosti UN.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022