Vesti
Politika

Nehamer: Zapadni Balkan pripada EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner Austrije, ta da je u vremenu bez presedana i invazije na Ukrajinu važno poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji i Evropi.
Nehamer: Zapadni Balkan pripada EU
Kancelar Austrije Karl Nehamer sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić na svečanom dočeku ispred Palate Srbija (Foto FoNet/Milica Vučković)

Tačno je da je briga velika jer Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, Kina ima interes da se pozicionira, a što se tiče bezbednosne politike, obaveza je i interes članice EU da kaže da nam je mesto zajedno, da pronađemo rešenja za probleme koje treba da prevazilazimo, rekao je Nehamer posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Austrija zavisi od ruskog gasa i za nas će se postaviti to pitanje, to ne može preko noći da se reši. U međuvremnu, moramo da razmišljamo kraktoročno i obezbedimo ljudima sigurnost za sledeću zimu, rekao je Nehamer.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Nehamer je rekao da su pregovori uvek komplikovani, jer je to težak i intenzivan proces.

Nehamer je rekao da i Srbiju i Austriju jednako pogađaju fenomeni organzovanog kriminala, ilegalnih migracija, a s druge strane Austrija je veliki investitor u Srbiji jer je tržište interesantno.

Mi sa brigom gledamo prema Ukrajini, a oboje kao premijeri shvatamo i vidimo šta se dešava kada posledice rata postaju vidljivije na blagostanje u našim zemljama i građani od nas traže rešenje, rekao je Nehamer.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su mnogi u EU zabrinuti da se ukrajinska kriza ne prelije na Zapadni Balkan, zbog čega želi jasno da istakne i uveri partnere u Austriji i EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da bude stub stabilnosti, izvoznik mira i stabilnosti.

Koliko god je do nas nećemo dozvoliti da se bilo kakva kriza prelije na ovaj deo Evorpe, rekla je Brnabić posle sastanka sa austrijskim kancelarom.

Politički i ekonomski Austrija je jedan od najbližih partnera Srbije i zahvaljujem na podršci koju uživamo u procesu evropskih integracije Srbije i koristim priliku da zahvalim bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu na svemu što je učinio za Srbiju i evropske integracije celog regiona, rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su austrijske kompanije uložile u Srbiji više od 2,5 milijarde evra i zapošljavaju više od 22.000 ljudi.

Prema njenim rečima, 75 odsto ekonomije čine investicije EU a samim tim te kompanije moraju da sprovedu sankcije Rusiji, što ima posledice na ekonomiju Srbije.

Mi imamo posebna stav prema tome jer smo pretrpeli ozbiljne sanckije i ne mislimo da će to doprineti rešavanju sukoba, a kazniće obične ljude, rekla je Brnabić.

Jasno smo podržali sve deklaracije koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta, ali nismo uveli sankcije, rekla je Brnabić, podsećajući da je Srbija imala sankcije, agresiju na svoju teritoriju i pored svih pritisaka ipak je zemlja koja poštuje međunarodna prava i principe.

Imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, rekla je Brnabić i naglasila da će razgovore sa austrijskim kancelarom nastaviti i tokom radnog ručka kada će tema biti i da li će Srbima na Kosovu biti omogućno da glasaju na izborima 3. aprila.Ostale vesti

Srpska lista: Kurtijev lov na Srbe ne prestaje

Nakon napada na mladića u Mogili oglasila se i Srpska lista koja je navela da je "napad na srpsku decu, sprke mladiće, imovinu ili Srpsku pravoslavnu crkvu, posledica antisrpske histerije diktatorskog režima Aljbina Кurtija".

  • 03.02.2023
Stefanović: Uvrede u Skupštini neće pomoći Srbima koji se iseljavaju sa Kosova
Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinskoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.
  • 03.02.2023
Dačić: Promenio se odnos Zapada prema Srbiji
Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše “crvene linije”, naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.
  • 03.02.2023
Jovanović Ćuta: Kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav Srbije
Ekološki ustanak nikada neće priznati Kosovo, a kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav, izjavio je na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.
  • 03.02.2023
Manojlović: Vučić da se povuče iz političkog života

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da podnese ostavku i da se što pre povuče iz političkog života.

  • 03.02.2023
Novi DSS u Kosovskoj Mitrovici podržao Miloša Jovanovića
Gradski odbor Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) u Kosovskoj Mitrovici podržao je predsednika stranke Miloša Jovanovića "u iskrenoj borbi za interese Srbije" i "borbi protiv politike prihvatanja" takozvanog nemačko-francuskog plana za Kosovo.
  • 03.02.2023