Vesti
Politika

Nehamer: Zapadni Balkan pripada EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner Austrije, ta da je u vremenu bez presedana i invazije na Ukrajinu važno poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji i Evropi.
Nehamer: Zapadni Balkan pripada EU
Kancelar Austrije Karl Nehamer sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić na svečanom dočeku ispred Palate Srbija (Foto FoNet/Milica Vučković)

Tačno je da je briga velika jer Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, Kina ima interes da se pozicionira, a što se tiče bezbednosne politike, obaveza je i interes članice EU da kaže da nam je mesto zajedno, da pronađemo rešenja za probleme koje treba da prevazilazimo, rekao je Nehamer posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Austrija zavisi od ruskog gasa i za nas će se postaviti to pitanje, to ne može preko noći da se reši. U međuvremnu, moramo da razmišljamo kraktoročno i obezbedimo ljudima sigurnost za sledeću zimu, rekao je Nehamer.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Nehamer je rekao da su pregovori uvek komplikovani, jer je to težak i intenzivan proces.

Nehamer je rekao da i Srbiju i Austriju jednako pogađaju fenomeni organzovanog kriminala, ilegalnih migracija, a s druge strane Austrija je veliki investitor u Srbiji jer je tržište interesantno.

Mi sa brigom gledamo prema Ukrajini, a oboje kao premijeri shvatamo i vidimo šta se dešava kada posledice rata postaju vidljivije na blagostanje u našim zemljama i građani od nas traže rešenje, rekao je Nehamer.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su mnogi u EU zabrinuti da se ukrajinska kriza ne prelije na Zapadni Balkan, zbog čega želi jasno da istakne i uveri partnere u Austriji i EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da bude stub stabilnosti, izvoznik mira i stabilnosti.

Koliko god je do nas nećemo dozvoliti da se bilo kakva kriza prelije na ovaj deo Evorpe, rekla je Brnabić posle sastanka sa austrijskim kancelarom.

Politički i ekonomski Austrija je jedan od najbližih partnera Srbije i zahvaljujem na podršci koju uživamo u procesu evropskih integracije Srbije i koristim priliku da zahvalim bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu na svemu što je učinio za Srbiju i evropske integracije celog regiona, rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su austrijske kompanije uložile u Srbiji više od 2,5 milijarde evra i zapošljavaju više od 22.000 ljudi.

Prema njenim rečima, 75 odsto ekonomije čine investicije EU a samim tim te kompanije moraju da sprovedu sankcije Rusiji, što ima posledice na ekonomiju Srbije.

Mi imamo posebna stav prema tome jer smo pretrpeli ozbiljne sanckije i ne mislimo da će to doprineti rešavanju sukoba, a kazniće obične ljude, rekla je Brnabić.

Jasno smo podržali sve deklaracije koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta, ali nismo uveli sankcije, rekla je Brnabić, podsećajući da je Srbija imala sankcije, agresiju na svoju teritoriju i pored svih pritisaka ipak je zemlja koja poštuje međunarodna prava i principe.

Imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, rekla je Brnabić i naglasila da će razgovore sa austrijskim kancelarom nastaviti i tokom radnog ručka kada će tema biti i da li će Srbima na Kosovu biti omogućno da glasaju na izborima 3. aprila.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022