Vesti
Politika

Nehamer: Zapadni Balkan pripada EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner Austrije, ta da je u vremenu bez presedana i invazije na Ukrajinu važno poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji i Evropi.
Nehamer: Zapadni Balkan pripada EU
Kancelar Austrije Karl Nehamer sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić na svečanom dočeku ispred Palate Srbija (Foto FoNet/Milica Vučković)

Tačno je da je briga velika jer Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, Kina ima interes da se pozicionira, a što se tiče bezbednosne politike, obaveza je i interes članice EU da kaže da nam je mesto zajedno, da pronađemo rešenja za probleme koje treba da prevazilazimo, rekao je Nehamer posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Austrija zavisi od ruskog gasa i za nas će se postaviti to pitanje, to ne može preko noći da se reši. U međuvremnu, moramo da razmišljamo kraktoročno i obezbedimo ljudima sigurnost za sledeću zimu, rekao je Nehamer.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Nehamer je rekao da su pregovori uvek komplikovani, jer je to težak i intenzivan proces.

Nehamer je rekao da i Srbiju i Austriju jednako pogađaju fenomeni organzovanog kriminala, ilegalnih migracija, a s druge strane Austrija je veliki investitor u Srbiji jer je tržište interesantno.

Mi sa brigom gledamo prema Ukrajini, a oboje kao premijeri shvatamo i vidimo šta se dešava kada posledice rata postaju vidljivije na blagostanje u našim zemljama i građani od nas traže rešenje, rekao je Nehamer.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su mnogi u EU zabrinuti da se ukrajinska kriza ne prelije na Zapadni Balkan, zbog čega želi jasno da istakne i uveri partnere u Austriji i EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da bude stub stabilnosti, izvoznik mira i stabilnosti.

Koliko god je do nas nećemo dozvoliti da se bilo kakva kriza prelije na ovaj deo Evorpe, rekla je Brnabić posle sastanka sa austrijskim kancelarom.

Politički i ekonomski Austrija je jedan od najbližih partnera Srbije i zahvaljujem na podršci koju uživamo u procesu evropskih integracije Srbije i koristim priliku da zahvalim bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu na svemu što je učinio za Srbiju i evropske integracije celog regiona, rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su austrijske kompanije uložile u Srbiji više od 2,5 milijarde evra i zapošljavaju više od 22.000 ljudi.

Prema njenim rečima, 75 odsto ekonomije čine investicije EU a samim tim te kompanije moraju da sprovedu sankcije Rusiji, što ima posledice na ekonomiju Srbije.

Mi imamo posebna stav prema tome jer smo pretrpeli ozbiljne sanckije i ne mislimo da će to doprineti rešavanju sukoba, a kazniće obične ljude, rekla je Brnabić.

Jasno smo podržali sve deklaracije koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta, ali nismo uveli sankcije, rekla je Brnabić, podsećajući da je Srbija imala sankcije, agresiju na svoju teritoriju i pored svih pritisaka ipak je zemlja koja poštuje međunarodna prava i principe.

Imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, rekla je Brnabić i naglasila da će razgovore sa austrijskim kancelarom nastaviti i tokom radnog ručka kada će tema biti i da li će Srbima na Kosovu biti omogućno da glasaju na izborima 3. aprila.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023