Vesti
Politika

"Nedostatak transparentnosti povodom finansiranja kampanje"

"Drugi krug lokalnih izbora bio je dobro organizovan i konkurentan", rekao je šef Izborne posmatračke misije EU (EU EOM) na Kosovu Lukas Mandl.
Sa konferencije (Foto Kim)

U nedelju su građani Kosova izašli na izbore u 21 opštini u kojima je održan drugi krug loklanih izbora.

Šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu Lukas Mandl zahvalio se svim građanima koji su glasali jer su na taj način učinili da se "dogodi demokratija".

Posmatrači EU su pozitivno ocenili glasanje i prebrojavanje na skoro svim posećenim biračkim mestima u 21 opštini u kojoj je održan drugi krug lokalnih izbora, iako su na nekoliko biračkih mesta primećene nepravilnosti kod usklađivanja glasačkih listića, istako je Mandal u preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije u Prištini.

"Kampanja je bila dinamična, živa i mirna iako je ton bio malo oštriji nego u prvom krugu. U nedostaku sankcija za obavljanje kampanje van zvaničnog petodnevnog perioda, većina kandidata je počela sa kampanjom i pre nego što je ona počela", kazao je Mandal.

On napominje da su mediji sa nacionalnom frekfencijom organizovali nekoliko intervijua i debata, kao i da su se, poštujući propise, uzdržali od emitovanja plaćenih političkih sadržaja van perioda zvanične izborne kapmanje.

"Proces pritužbi i žalbi nakon prvog kruga uglavnom je vođen na transparentan način, ipak nedostatak transprentnosti u vezi finansiranja kampanja kandidata je postojao i u drugom krugu", rekao je Mandal.

EU je za drugi krug lokalnih izbora rasporedila 62 posmatrača u 21 opštini. EU EOM nastavlja da prati proces u Centru za prebrojavanje i rezultate.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022