Vesti
Politika

"Nedostatak transparentnosti povodom finansiranja kampanje"

"Drugi krug lokalnih izbora bio je dobro organizovan i konkurentan", rekao je šef Izborne posmatračke misije EU (EU EOM) na Kosovu Lukas Mandl.
Sa konferencije (Foto Kim)

U nedelju su građani Kosova izašli na izbore u 21 opštini u kojima je održan drugi krug loklanih izbora.

Šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu Lukas Mandl zahvalio se svim građanima koji su glasali jer su na taj način učinili da se "dogodi demokratija".

Posmatrači EU su pozitivno ocenili glasanje i prebrojavanje na skoro svim posećenim biračkim mestima u 21 opštini u kojoj je održan drugi krug lokalnih izbora, iako su na nekoliko biračkih mesta primećene nepravilnosti kod usklađivanja glasačkih listića, istako je Mandal u preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije u Prištini.

"Kampanja je bila dinamična, živa i mirna iako je ton bio malo oštriji nego u prvom krugu. U nedostaku sankcija za obavljanje kampanje van zvaničnog petodnevnog perioda, većina kandidata je počela sa kampanjom i pre nego što je ona počela", kazao je Mandal.

On napominje da su mediji sa nacionalnom frekfencijom organizovali nekoliko intervijua i debata, kao i da su se, poštujući propise, uzdržali od emitovanja plaćenih političkih sadržaja van perioda zvanične izborne kapmanje.

"Proces pritužbi i žalbi nakon prvog kruga uglavnom je vođen na transparentan način, ipak nedostatak transprentnosti u vezi finansiranja kampanja kandidata je postojao i u drugom krugu", rekao je Mandal.

EU je za drugi krug lokalnih izbora rasporedila 62 posmatrača u 21 opštini. EU EOM nastavlja da prati proces u Centru za prebrojavanje i rezultate.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021