Vesti
Politika

“Neće biti otpuštanja Srba na Kosovu”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da naredne godine neće biti otpušteno 2.000 Srba koji rade na Kosovu u lokalnim samoupravama i preduzećima koji se finansiraju iz lokalnih budžeta.
“Neće biti otpuštanja Srba na Kosovu”
Marko Đurić (Foto telegraf.rs)

"Nije istina da će doći do otpuštanja radnika u javnim komunalnim preduzećima, direkcijama, Poreskoj upravi i drugim institucijama na području Kosova i Metohije", rekao je Đurić za današnje izdanje lista "Politika".

On je naglasio i da se u Briselu nije razgovaralo o integraciji radnika koji rade u lokalnoj samoupravi u opštinske strukture, koje bi bile formirane u nekom narednom periodu.

Upitan da li ima načina da se pomogne Srbima koji bi ostali bez posla, ukoliko Priština ne prihvati predložene opštinske budžete, Đurić je odgovorio da Priština insistira kod gradonačelnika da u budžete budu uvršteni zdravstvo i prosveta i brojke o ljudima koje bi oni držali na platama.

Prema njegovim rečima, radi se o ljudima koji bi bili na duplim platama - i na platama Beograda i na platama Prištine.

"Spremni smo sa Prištinom da započenemo dijalog o funkcionisanju opštinskih administracija, koji ni u kojem slučaju ne može da rezultira otkazima ili smanjenjem broja radnih mesta za Srbe na severu Kosova", poručio je Đurić.

Dodao je da neophodno da se započnu razgovori o opštinskoj administraciji, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe ukoliko bi se za iste projekte izdvajao novac i iz Beograda i iz Prištine.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022