Vesti
Politika

“Neće biti lako ispuniti obećano”

Aljbinu Kurtiju neće biti lako da ispuni sva obećanja koja je dao svojim glasačima u predizornoj kampanji, a posebno kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine i spoljna politika, smatra novinarka iz Prištine Violeta Oroši.

“Neće biti lako ispuniti obećano”
Priština (Foto Kim)

“Kurti mora da bude spreman na pritiske koje će imati iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji zajedno rade na što bržem rešavanju odnosa između Kosova i Srbije, tako da bez obzira što Kurti izbegava temu dijaloga on će svakako sesti za pregovarački sto veoma brzo i neće biti u situaciji da bira s kim će da sedne. Miroslav Lajčak kada je bio u poseti Prištini rekao je da će pre leta biti obnovljen dijalog u Briselu”, kazala je Oroši.

Lider Samoopredeljenja i novi premijer Aljbin Kurti izjavio je tokom izlaganja svog ekspozea u Skupštini Kosova da se zalaže za dijalog sa Beogradom koji adresira postojeće probleme, a ne dijalog koji stvara nove.

“Ostaje nam da vidimo kako će Vlada da odredi svoj tim, a onda i prioritete u procesu dijaloga i da li će neke teme na kojima se insistiralo, da li će zaista biti politika Vlade po pitanju dijaloga ili ne. Jasno je da će Aljbin Kurti pokušati da sprovede politiku koju je pokušao tokom prvog sastava svoje Vlade i tom smislu očekujem u naredna dva, tri meseca konkretne akcije i planove za implemetaciju onoga što je predstavljeno u prvom zvaničnom obraćanju premijera Kosova”, rekao je izvršni direktor "Aktiva" Miodrag Milićević.

On smatra da je novoizbrani premijer ambiciozan u svojim očekivanjima kada su u pitanju prioriteti nove Vlade u narednom periodu.

“Jasno je da će akcenat biti stavljen na pitanje korupcije na Kosovu, potom borba protiv kovida i raščišćavanje računa sa starima navikama, uključujući i neke sistemske pojave koje su bile poprilično izražene u prethodnom sazivu”, kazao je Milićević.

Srpskoj listi je u novoj kosovskoj Vladi pripalo jedno ministarsko mesto, a ova partija najavila je žalbu Ustavnom sudu. Milićević kaže da je tim činom Aljbina Kurtija bilo jasno da će doći do problema.

“Mislim da ovo nije dobar korak i poruka ka srpskoj zajednici imajući u vidu ustav koji garantuje potpredsedničko mesto u Vladi Kosova i dva ministarska mesta, uključujući i zamenike. I ovo nije dobar početak da mi umesto priče o unapređenju odnosa i položaja srpske zajednice na Kosovu, ustvari prva tačka dnevnog reda bude pitanje ustavnosti onoga što je Aljbin Kurti predstavio”, ističe Milićević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan kako komentariše to što će u kosovskoj vladi Srpska lista imati jedno ministarsko mesto iako im po kosovskom ustavu pripadaju dva, rekao da je zapazio dve stvari.

"Jedna je brutalno kršenje i njihovog najviše pravnog akta, iz njihovog ugla, jer u tom ustavu piše da Srbi moraju da dobiju dva ministarska mesta. Ali, baš ih briga što su brutalno to pogazili", naveo je Vučić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na prvoj sednici Vlade izjavio da je njen prioritet u ovom trenutku velika zdravstvena kriza, te da treba preduzeti hitne mere za smanjenje novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa.Ostale vesti

Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021