Vesti
Politika

"Ne treba očekivati brza rešenja, važan nastavak dijaloga BG i PR"

Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
Dragan Đukanović (Foto TV Most)

Veoma je važno da dijalog počne u nedelju ili u četvrtak, rekao je Đukanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Insistiranje na tome da se dijalog vodi između Srbije i Kosova ili Beograda i Prištine su različite percepcije, smatra Đukanović, ali je bitno da je dijalog posle dužeg vremena oživljen.

Posrednici iz EU insisitiraju na punoj stabilnosti ovog dela Evrope, bez obzira da li dolaze iz zemalja koje su priznale Kosovo ili ne.

"Imamo Borelja i Lajčeka koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo i težiće se da se ne ide ka maksimalističkim zahtevima već će se insistirati na iznalaženju modaliteta odnosa Beograda i Prištine a da se ispoštuju njihovi stavovi", kaže Đukanović.

Niz malih sporazuma je bila ideja i ranije ali je bitno da se dogovoreno sprovodi. Otvaraće se tema po tema od zaštite religijskih i kulturnih spomenika pa na dalje.

"Bitno je da su stvoreni uslovi za početak dijaloga ali ne treba očekivati da će to ići brzo", ističe Đukanović.

Odlaganje dijaloga je pokušaj Prištine da iznudi viznu liberalizaciju od EU a uz to Hašim Tači u ponedeljak putuje u Hag i zato Priština prolongira, smatra Đukanović.

"Bitno je da u nedelju bude onlajn sastanak a da se razgovori nastave u Briselu u četvrtak. Priština konstatno iznosi iste zahteve ali dijalog podrazumeva građenje kompromisa oko nekih pitanja bez isključivo zadatih okvira", objašnjava Đukanović.

Đukanović smatra i da je bitno je i šta će se dešavati sa Grenelovom inicijativom i da li će oživeti takozvani Vašingtonski proces.

"Priština tradicionalno ima dobre odnose sa SAD. Sve zavisi da li postoji podela posla između SAD i EU. Ako postoji, u smislu da SAD više radi na ekonomskom aspektu a da EU vodi politički deo procesa onda je moguće uskladiti te inicijative", ističe Đukanović.

U prošlosti je bilo mnogo rokova da će se nešto desi ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020