Vesti
Politika

"Ne treba očekivati brza rešenja, važan nastavak dijaloga BG i PR"

Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
Dragan Đukanović (Foto TV Most)

Veoma je važno da dijalog počne u nedelju ili u četvrtak, rekao je Đukanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Insistiranje na tome da se dijalog vodi između Srbije i Kosova ili Beograda i Prištine su različite percepcije, smatra Đukanović, ali je bitno da je dijalog posle dužeg vremena oživljen.

Posrednici iz EU insisitiraju na punoj stabilnosti ovog dela Evrope, bez obzira da li dolaze iz zemalja koje su priznale Kosovo ili ne.

"Imamo Borelja i Lajčeka koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo i težiće se da se ne ide ka maksimalističkim zahtevima već će se insistirati na iznalaženju modaliteta odnosa Beograda i Prištine a da se ispoštuju njihovi stavovi", kaže Đukanović.

Niz malih sporazuma je bila ideja i ranije ali je bitno da se dogovoreno sprovodi. Otvaraće se tema po tema od zaštite religijskih i kulturnih spomenika pa na dalje.

"Bitno je da su stvoreni uslovi za početak dijaloga ali ne treba očekivati da će to ići brzo", ističe Đukanović.

Odlaganje dijaloga je pokušaj Prištine da iznudi viznu liberalizaciju od EU a uz to Hašim Tači u ponedeljak putuje u Hag i zato Priština prolongira, smatra Đukanović.

"Bitno je da u nedelju bude onlajn sastanak a da se razgovori nastave u Briselu u četvrtak. Priština konstatno iznosi iste zahteve ali dijalog podrazumeva građenje kompromisa oko nekih pitanja bez isključivo zadatih okvira", objašnjava Đukanović.

Đukanović smatra i da je bitno je i šta će se dešavati sa Grenelovom inicijativom i da li će oživeti takozvani Vašingtonski proces.

"Priština tradicionalno ima dobre odnose sa SAD. Sve zavisi da li postoji podela posla između SAD i EU. Ako postoji, u smislu da SAD više radi na ekonomskom aspektu a da EU vodi politički deo procesa onda je moguće uskladiti te inicijative", ističe Đukanović.

U prošlosti je bilo mnogo rokova da će se nešto desi ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović.Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021