Vesti
Politika

"Ne tražim alibije, već rešenje za budućnost Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da po pitanju "KiM ne traži alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije".
Aleksandar Vucic (Foto arhiva Kim)

Istakao je da je u nedavnom intervjuu britanskom Gardijanu rekao da nije optimista, da nije neko ko veruje da se može pronaći rešenje, ali da se nada da postoji želja da se postigne sporazum.

Kazao je da Srbi vole da odlažu rešenje, odlažu ono što je bolno, računajući da će nešto pasti sa neba, ali i podvukao da se to neće dogoditi.

Podsetio je da više Srba nema u Đakovići, Uroševcu, Prištini, a da ne bi da govori o Srbici, Kačaniku.

"Proterivanja i borba za Kosovo od strane Albanaca je počela još pre prve Prizrenske lige 1879, nastavljena posle druge Prizrenske lige 1942. Kada je formiran Balistički pokret i nastavljena je i posle treće Prizrenske lige 1946.u Njujorku, na šta nismo imali adekvatan odgovor", kazao je on.

"Pobedili su nas brojevima, neprincipijelnom politikom međunarodne zajednice i velikih sila, ali i našim nepromišljenim stvarima i politikom", konstatovao je Vučić.

Rekao je da je Srbija u toj borbi kao bokser koji je polugrogi posle teških borbi tokom više decenija, kojem su polomljene noge i ruke 1999 , koji je dalje hendikepiran 2004. martovskim pogromom i daljim zastrašivanjem Srba, a kasnije dodatno i formalnim proglašenjem nezavisnosti, što je bilo, kako je kazao, izrgavanje ruglu svetskih pravila kada je doneta odluka o priznavanju nezavisnosti od strane međunarodne zajednice kršeći sopstvene norme, iako su govorili "standardi pre statusa".

To, kako je rekao, je urađeno kada smo u Srbji imali krhku i podeljenu vlast.

"Onda smo krenuli u tobož žestoku ofanzivu 2010. Pitanjem Međunarodnom sudu pravde i lagali narod o diplomatiji na steoroidima, da bismo mi sami na kovertu sa pismom o nezavisnosti stavili pečat i vosak, zapečatili sopstvenmom krivicom istu, a znali smo da ćemo sve izgubiti, jer odlučuju sudije predstavnici zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnot. I glupom i ćoravom je unapred bilo jasan rezultat", objasnio je on.

Vučić je rekao da ga stalno, kao motkom u glavu, udaraju odlukom Međunardnog suda pravde, jer mu se govori šta treba poštovati ako ne odluke tog tela.

Kazao je da je to krivica neprofesionalne i neodgovorne politike ranijeg rukovodstva pod predsednikom Borisom Tadićem.

Rekao je da se "sada nalazimo u ringu sa dve polomljene ruke i noge, i da smo sebe vezali i stavili jos i flastere na usta i nos da ne možemo da dišemo, a očekuje se od nas da u toj borbi pobedimo".

"Ne možemo da pobedimo, ali moramo da pokušamo da ostanemo u ringu i sačuvamo što možemo. To je izuzetno teško", rekao je Vučić.

"Ne tražim alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije, i neću da se pravdam ni pred kim. Hoću da učinim sve što je važno za budućnost Srbije i Kosova i Metohije", naglasio je on dodajući da je problem što nećemo da imamo decu, i da tu treba preduzeti hitne mere.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021