Vesti
Politika

’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’
Konferencija u Medija centru ÄŒaglavica (Foto Kim)

Cilj projekta u kojem učestvuju Srbi iz centralne Srbije i Albanci sa Kosova je povezivanje ljudi, rečeno je na konferenciji u Čaglavici. Međutim, tokom diskusije se poteglo i pitanje rata. Režiser Atila Antal je istakao da je neminovno da se kroz diskusiju dođe na red i to pitanje.

Glumac Arbies Komoni sa Kosova smatra da su aspiracije sadašnje omladine sasvim drugačije, pa u potpunosti isključuje mogućnost ponovnog ratnog sukoba.

“Ne pratim politiku jer je kreira propaganda. Na različitim manifestacijama na kojim učestvujem viđam mlade ljude koji se druže, ove generacije imaju više senzibiliteta za ljubav. Zanima ih edukacija, finansijski prosperitet, perspektiva za uspešan i prioduktivan život. Ovo ukazuje da rata više neće biti”, kazao je Komoni.

Njegova koleginica iz Srbije Jelena Galović je sličnih pogleda na ovu temu. 

“Mlade ljude rat ne zanima, žele da žive normalne živote, da imaju porodice. Verujem da se nova deca rađaju iz potpuno druge energije”, istakla je Jelena Galović.

“Demagogija i ratna retorika koja se već duže provlači, služi samo da se kamufliraju neuspesi vladajućih elita. Građanima su prioritet ekonomsko blagostanje, normalno život, rat ih više ne zanima”, kazao je Leotrim Germizaj pravnik iz Prizrena.

Svi govornici na konferenciji su izneli neke svoje doživljaje i ratna iskustva. Međutim, prisutni su negodovali zbog jednostranog pristupa i izneli zamerku što su Srbi sa Kosova isključeni i što ih nije bilo da govore o svojim iskustvima u ratu.

“Ako govorimo o pomirenju, žao mi je što ovde danas nemamo Srba sa Kosova na konferenciji. Treba da bude živih svedoka svega što se događalo i na strani Srba i Albanaca“, kazala je Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena Avenija.

Atila Antal režiser iz Subotice je napomenuo da ljude obeležavaju različite stvari neke spoljne karakteristike za koje se vezuju. Kao primer naveo je nacionalnu zastavu.

“Pre neki dan se otvorila tema zastava, meni je to čudno, jer one meni ništa ne znače, mada to pitanje može biti inače vrlo značajno”, kazao je Atila.

Ni glumac Arbies Komoni ističe da nema neki poseban odnos prema zastavi.

“One su po meni  logo jedne etničke grupe, naroda. Kada sam rođen bio sam uvijen u albansku zastavu crno-crvene boje. Kada sam odrastao došla je na red plava zastava sa nekim simbolima koju ja ne mogu da prihvatim”, kazao je glumac Arbies Komoni.

Leotrim Germizaj pravnik iz Prizrena ima sasvim drugačiju percepciju o nacionalnoj zastavi.

“Kada smo kod nacionalne albanske zastave za nas na Kosovu ona ima veliki značaj, jer nam je u ranijim poeriodima ovo pravo bilo onemogućeno i negirno. Kada se isticala na svadbama i proslavama ljudi su bili hapšeni. Takav odnos nam je urodio još veću vezanost za zastavu”, kazao je Leotrim Germizaj.

Glumica  Jelena Galović ocenjuje da ekstremna identifikacija sa nacionalnim simbolima donosi i ekstremni nacionalizam koji je, kako kaže, jako opasan.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov je govorio i o ciljevima projekta.  

“Naš cilj je bio da povezujemo ljude, jer to je osnova za normalizaciju odnosa kao i da razbijemo stereotipe jedni o drugima“, kazao je Popov.

“Svako nosi svoje traume“, dodao je “i ima svoju istoriju“, njegovo iskustvo je najbolnije. Ove mlade generacije nemaju to opterećenje prošlosti koje imaju stariji. Oni su pokušali da na svoj način prikažu kako vide ove stvari. Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost mladih generacija. Teško je razgovarati o ovim temama“, zaključio je Aleksandar Popov.

Ovaj projekat, koji sprovode Asocijacija Kulturanova, Novi Sad, Centar za regionalizam, Novi Sad, Centar za demokratski razvoj "Europolis", Novi Sad i Inicijativa za Usmenu istoriju u Prištini, ima za cilj otvaranje dijaloga između mladih na Kosovu i u Srbiji i postavlja pitanja o mogućnosti suživota, saradnje i građenja zajdničke budućnosti.

Projekat je pratilo i istraživanje "Stavovi i percepcije mladih u Srbiji i na Kosovu u međuetničkim odnosima." 



Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022