Vesti
Politika

"Ne postoji veliki plan i veliki dogovor za Kosovo"

Predsednik Srbije Alekandar Vučić je rekao da nema suštinskih razgovora sa Prištinom dok takse u potpunosti ne budu ukinute.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije je rekao, sumirajući posetu Americi, da posebno ceni to što su zvaničnici pokazali dobru volju da nas saslušaju.

"Na snovima i mašti ne zasnivam politiku", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Neće nam biti zatvorena vrata, kaže predsednik i dodaje da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije jer su pokazali volju i poštovanje, a da će rezultati posete dati plodove i u budućnosti, ma ko bio na vlasti.

Govoreći o kosovskom pitanju, Vučić je rekao da je prethodnih dana bilo mnogo lažnih vesti o tome kako se postižu veliki dogovori, kako se sve zna.

"O tome se nije razgovaralo, nikada ništa nisam krio kada je trebalo ljudima objasniti", istakao je Vučić.

"Ne postoji veliki plan i veliki dogovor, ali je inidkativno da o tome govore analitičari jer bi voleli poniženu Srbiju i tada bi bili srećni", napomenuo je predsednik.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel je rekao da nema velikog dogovora.

"Moj uslov je da nema suštinskih razgovra dok takse u potpunosti ne budu ukinute", kaže predsednik.

Razgovarali smo o onome što jesu teme kao "mini Šengen", kako da ustanovimo avio- liniju i železničku liniju.

"Očekuju me u narednih deset dana odlazak u Berlin gde će biti važni razgovori sa Angelom Merkel gde ću ponoviti stavove", rekao je Vučić.

"Od ključnog značaja je da sačuvamo mir i stabilnost", istakao je Vučić.Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023