Vesti
Politika

"Ne postoji veliki plan i veliki dogovor za Kosovo"

Predsednik Srbije Alekandar Vučić je rekao da nema suštinskih razgovora sa Prištinom dok takse u potpunosti ne budu ukinute.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije je rekao, sumirajući posetu Americi, da posebno ceni to što su zvaničnici pokazali dobru volju da nas saslušaju.

"Na snovima i mašti ne zasnivam politiku", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Neće nam biti zatvorena vrata, kaže predsednik i dodaje da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije jer su pokazali volju i poštovanje, a da će rezultati posete dati plodove i u budućnosti, ma ko bio na vlasti.

Govoreći o kosovskom pitanju, Vučić je rekao da je prethodnih dana bilo mnogo lažnih vesti o tome kako se postižu veliki dogovori, kako se sve zna.

"O tome se nije razgovaralo, nikada ništa nisam krio kada je trebalo ljudima objasniti", istakao je Vučić.

"Ne postoji veliki plan i veliki dogovor, ali je inidkativno da o tome govore analitičari jer bi voleli poniženu Srbiju i tada bi bili srećni", napomenuo je predsednik.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel je rekao da nema velikog dogovora.

"Moj uslov je da nema suštinskih razgovra dok takse u potpunosti ne budu ukinute", kaže predsednik.

Razgovarali smo o onome što jesu teme kao "mini Šengen", kako da ustanovimo avio- liniju i železničku liniju.

"Očekuju me u narednih deset dana odlazak u Berlin gde će biti važni razgovori sa Angelom Merkel gde ću ponoviti stavove", rekao je Vučić.

"Od ključnog značaja je da sačuvamo mir i stabilnost", istakao je Vučić.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020