Vesti
Politika

"Ne postoji veliki plan i veliki dogovor za Kosovo"

Predsednik Srbije Alekandar Vučić je rekao da nema suštinskih razgovora sa Prištinom dok takse u potpunosti ne budu ukinute.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije je rekao, sumirajući posetu Americi, da posebno ceni to što su zvaničnici pokazali dobru volju da nas saslušaju.

"Na snovima i mašti ne zasnivam politiku", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Neće nam biti zatvorena vrata, kaže predsednik i dodaje da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije jer su pokazali volju i poštovanje, a da će rezultati posete dati plodove i u budućnosti, ma ko bio na vlasti.

Govoreći o kosovskom pitanju, Vučić je rekao da je prethodnih dana bilo mnogo lažnih vesti o tome kako se postižu veliki dogovori, kako se sve zna.

"O tome se nije razgovaralo, nikada ništa nisam krio kada je trebalo ljudima objasniti", istakao je Vučić.

"Ne postoji veliki plan i veliki dogovor, ali je inidkativno da o tome govore analitičari jer bi voleli poniženu Srbiju i tada bi bili srećni", napomenuo je predsednik.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel je rekao da nema velikog dogovora.

"Moj uslov je da nema suštinskih razgovra dok takse u potpunosti ne budu ukinute", kaže predsednik.

Razgovarali smo o onome što jesu teme kao "mini Šengen", kako da ustanovimo avio- liniju i železničku liniju.

"Očekuju me u narednih deset dana odlazak u Berlin gde će biti važni razgovori sa Angelom Merkel gde ću ponoviti stavove", rekao je Vučić.

"Od ključnog značaja je da sačuvamo mir i stabilnost", istakao je Vučić.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020