Vesti
Politika

’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’

Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Detalj sa prvog sastanka Kurtija i Vučića u Briselu, jun 2021. (Foto europeanwesternbalkans.com)

Peter Stano, portparol EU naveo je da je preduslov za održavanje narednog sastanka spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

"Nedavni kontakt visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žosep Borelj) i diplomatija u njegovo ime od specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost”, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Naime, mogućnost održavanja novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučiċa i premijera Kosova Aljbina Kurtija do kraja godine, prošlog meseca nagovestio je šef evropske diplomatije Borelj.

Krajem novembra specijalni izaslanik EU za dijalog je posetio Beograd i Prištinu u pokušaju da organizuje novu rundu razgovora na najvišem politčkom nivou.

Izvori RSE potvrdili su da se Lajčak vratio "potpuno obeshrabren" nakon razgovora sa srpskim, odnosno kosovskim političarima.

Od kada je preuzeo dužnost šefa kosovske vlade, Aljbin Kurti se dva puta u okviru dijaloga sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiċem. Oba susreta su bila neuspešna i samo su dokazala koliko su stajališta obe strane. Ovo je bio glavni razlog zašto su svevropski zvaničnici uvek govorili da ċe do naredne, odnosno treċe runde, doċi samo ako postoji spremnost da se napreduje u dijalogu.

Inače, kosovski premijer ċe u utorak boraviti u Briselu i sastaće se s visokim zvaničnicima EU, uključujući i Žosepa Borelja.

Kako tvrde briselski zvaničnici, taj njegov susret sa Boreljom će biti poslednja prilika za ovu godinu da se pokuša sa organizovanjem novog sastanka Kurtija i Vučiċa.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022