Vesti
Politika

"Ne postoji plan o razmeni teritorija"

Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

Trojica američkih zvaničnika pozvali su kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona, istovremeno naglašavajući da se ne zalažu za razmenu teritorija.

"Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikada nije video niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, železničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma. Vjerujemo da će ovaj momentum dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju", ističe se u saopštenju.

Grenel, Palmer i Kosnet su još jednom pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije.

"Verujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19 - uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo - i ometajući ekonomski rast".

Američki zvaničnici su istakli da Sjedinjene Države stoje uz narod Kosova i pohvaljuju napore zdravstvenih radnika da smanje napredak COVID-19 na Kosovu.

 Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020