Vesti
Politika

’’Ne postoji moratorijum na nova priznanja Kosova’’

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova napravilo je strategiju za nova priznanja "kako bi se izgradio sistemski pristup državama koje ga nisu priznale". U međuvremenu, sačinjena je i lista prioriteta za članstvo u međunarodnim organizacijama.
’’Ne postoji moratorijum na nova priznanja Kosova’’
Priština (Foto Unsplash)

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnika Ahmetija, ne postoji moratorijum na nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama, pošto je Vašingtonski sporazum istekao.

On je na diskusiji koju je organizovala nevladina organizacija "PIPS", rekao da će Kosovo uskoro uspostaviti bilateralne odnose sa nekoliko zemalja.

"Prema našem godišnjem planu, morali smo da izgradimo strategiju za priznanja i imamo je. Naša ideja je bila da analiziramo svaku državu koja ne priznaje Kosovo i da izgradimo sistemski pristup odnosima sa ovim zemljama. Tamo gde možemo da napravimo velike korake, da ih napravimo, a gde ne možemo, pravimo male. Pored priznanja, radimo i na potpisivanju sporazuma o diplomatskim odnosima sa zemljama koje još nemaju takve sporazume, a neki će uskoro biti potpisani. Radimo u diskreciji, ali mogu reći da je Kosovo imalo posete i delegacije iz različitih zemalja koje ne priznaju Kosovo koje smo organizovali. Na kraju krajeva, nije u rukama Kosova kada će te zemlje odlučiti da nas priznaju", kazao je on.

Ahmeti je dodao da nije na izvršnoj vlasti kada će podneti zahtev za članstvo u međunarodnim organizacijama, jer svaka organizacija ima svoje rokove i procedure.

"Što se tiče međunarodnih organizacija, ne postoji moratorijum, moramo jasno da kažemo da nema moratorijuma, čak ni za priznanje. Od početka rada naše vlade, zadužili smo resor za međunarodne organizacije da napravi strategiju i da je ažuriraju. Nije na nama da znamo kada možemo da se prijavimo, pošto svaka organizacija ima svoje rokove, a postoje i procedure. Na nama je da znamo koje nas najviše zanimaju i da imamo listu prioriteta. Takva lista će, naravno, biti objavljena kada prijave počnu. Svako vladino odeljenje ima interes da bude deo tačno određene međunarodne organizacije", dodao je on.

Podsetimo, Kosovo je 4. septembra 2020. u Vašingtonu potpisalo sporazum prema kome je, između ostalog, uveden je jednogodišnji moratorijum na nova priznanja i pokušaje za učlanjenje u međunarodnim organizacijama, dok je Srbija odustala od lobiranja za nepriznavanje Kosova.

Međutim, američki zvaničnici su u više navrata isticali kako smatraju da Vašingtonski sporazum i dalje važi.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023