Vesti
Politika

"Ne postoji bilo kakvo rešenje na stolu po pitanju KiM"

Ne postoje razgovori, ideje ili bilo kakvo rešenje oko bilo čega za Kosovo, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da od 2012. godine sluša priče kako će morati da prizna Kosovo i kako mu se žuri.

"Neki idu po zapadnim ambasadama i govore da je Vučić srpski nacionalista, koji njih vara i koji nikada ništa neće dati po pitanju KiM. A onda našoj javnosti kažu da će Vučić morati da prizna KiM i da mi se zato žuri", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se ne razgovara, niti postoje razgovori, niti ideje, niti bilo kakvo rešenje na stolu oko bilo čega po pitanju Kosova.

"Uvek ću se zalagati za očuvanje mira, ali kad god je bilo potrebno da pokažemo snagu i čvrstinu srpske politike, ja sam to radio i po pitanju politike prema KiM i po pitanju opstanka srpskog naroda na KiM", rekao je Vučić.

Smatra da građani to znaju, a da ostalo spada u priče koje su u domenu tvrdnji koliko je štetna 5G mreža ili da je zemlja ravna ploča.

Odgovarajući na pitanje novinara o izborima, Vučić kaže da je prošlo više od četiri godine od poslednjih izbora.

"U demokratijama nemate izbore posle isteka tog roka, kod nas je tako, neki su hteli da odlažu izbore", ukazao je Vučić, dodajući da su već odloženi zbog situacije sa koronavirusom.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020