Vesti
Politika

"Ne možemo u trku a da neko ima prednost nekoliko stotina metara"

Potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u ostavci u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, istakao je da su očekivanja od Samita o Zapadnom Balkanu, koji je održan u Berlinu, bila različita, ali da je njegov utisak da je Samit doprineo da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti.
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Moj lični utisak i zaključak je da je Samit u Berlinu doprineo da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti, a to je da se nastave razgovori, jer bez razgovora nećemo biti u mogućnosti da rešavamo probleme koje imamo na KiM između dva naroda, rekao je Dalibor Jevtić gostujući na Prvom programu Radio Beograda.

Jevtić je ukazao na prepreku takse od 100 odsto koja bi morala da se ukine pre bilo kakvog dijaloga.

"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić više puta naglasio, ne možete u trku a da neko ima prednost od nekoliko stotina metara, mislim da to nije korektno i fer. Očekivanja su da pre dijaloga dođe do ukidanja odluke ili suspendovanja kako bi se dala šansa dijalogu", istakao je Jevtić.

Na pitanje može li se reći da smo posle samita u Berlinu korak bliže ukidanju takse, Dalibor Jevtić nema konkretan odgovor na to pitanje.

"Nisam bio u prilici da nakon Berlina razgovaram sa bilo kim na tu temu da bih Vam mogao reći nešto konkretnije. Onaj utisak koji imam je ono što sam bio u prilici da razgovaram sa kolegama unutar Srpske liste i da razgovaram sa predstavnicma Vlade Srbije u Beogradu", rekao je Jevtić i dodao da je vrlo mudra odluka predsednika Vučića i Vlade Srbije da ne uvodi kontramere.

Taksa utiče na svakodnevni život u južnoj pokrajini

Jevtić kaže i da taksa, koju su privremene institucije u Prištini uvele pre šest meseci, utiče na svakodnevni život u južnoj pokrajini.

"Cene određenih proizvoda su veće, uzimajući u obzir ekonomsku situaciju srpskog stanovništva, posebno onih koji su najizolovaniji, to uvek ističem, u Metohiji i sredinama u kojima Srbi čine veliku manjinu, u kojima Srbi žive od poljoprivrede i nemaju pristup svojim imanjima itd, dakle, to i te kako utiče na život običnog čoveka", naglasio je Jevtić.

Uoči izbora za predsednike opština na severu Kosova i Metohije, Dalibor Jevtić kaže da je Priština očekivala da će Srpska lista te izbore bojkotovati i da bi u tom slučaju neki drugi bili u prilici da rukovode tim opštinama.

"Mislim da smo ih sve negde iznenadili odlukom da ipak na tim izborima učestvujemo, a učešće na izborima i pobeda Srpske liste je značajna. Značajna u tom smislu da ćemo još jednom, po mom mišljenju, nedvosmisleno potvrditi veliku podršku naroda koju imamo", rekao je Jevtić.

Nezaposlenost najveći problem, Srbi odlučni da ostanu i opstanu

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kaže i da je najveći problem za Srbe u južnoj pokrajini – nezaposlenost i da to nije problem od juče.

"On proizilazi iz činjenice da u srpskim sredinama, posebno južno od Ibra, nećete naći velike fabrike. Nećete naći nešto što, u tom smislu, omogućava veliki broj radnih mesta", rekao je Jevtić i dodao da kada imate nestabilnu situaciju, onda se to odražava na sve sfere života u društvu.

Jevtić kaže i da je privatizacija na Kosovu bila katastrofalna i da nije doprinela rešavanju problema.

"U takvoj situaciji ljudi se snalaze na različite načine. Da nema podrške i pomoći zvaničnog Beograda, tačnije Vlade Srbije koja kroz različita davanja podržava naš narod, mislim da bi situacija bila još teža", zaključio je Jevtić i dodao da bez obzira na to, Srbi koji žive na tim prostorima su odlučni da ostanu i opstanu.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020