Vesti
Politika

"Ne možemo u trku a da neko ima prednost nekoliko stotina metara"

Potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u ostavci u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, istakao je da su očekivanja od Samita o Zapadnom Balkanu, koji je održan u Berlinu, bila različita, ali da je njegov utisak da je Samit doprineo da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti.
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Moj lični utisak i zaključak je da je Samit u Berlinu doprineo da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti, a to je da se nastave razgovori, jer bez razgovora nećemo biti u mogućnosti da rešavamo probleme koje imamo na KiM između dva naroda, rekao je Dalibor Jevtić gostujući na Prvom programu Radio Beograda.

Jevtić je ukazao na prepreku takse od 100 odsto koja bi morala da se ukine pre bilo kakvog dijaloga.

"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić više puta naglasio, ne možete u trku a da neko ima prednost od nekoliko stotina metara, mislim da to nije korektno i fer. Očekivanja su da pre dijaloga dođe do ukidanja odluke ili suspendovanja kako bi se dala šansa dijalogu", istakao je Jevtić.

Na pitanje može li se reći da smo posle samita u Berlinu korak bliže ukidanju takse, Dalibor Jevtić nema konkretan odgovor na to pitanje.

"Nisam bio u prilici da nakon Berlina razgovaram sa bilo kim na tu temu da bih Vam mogao reći nešto konkretnije. Onaj utisak koji imam je ono što sam bio u prilici da razgovaram sa kolegama unutar Srpske liste i da razgovaram sa predstavnicma Vlade Srbije u Beogradu", rekao je Jevtić i dodao da je vrlo mudra odluka predsednika Vučića i Vlade Srbije da ne uvodi kontramere.

Taksa utiče na svakodnevni život u južnoj pokrajini

Jevtić kaže i da taksa, koju su privremene institucije u Prištini uvele pre šest meseci, utiče na svakodnevni život u južnoj pokrajini.

"Cene određenih proizvoda su veće, uzimajući u obzir ekonomsku situaciju srpskog stanovništva, posebno onih koji su najizolovaniji, to uvek ističem, u Metohiji i sredinama u kojima Srbi čine veliku manjinu, u kojima Srbi žive od poljoprivrede i nemaju pristup svojim imanjima itd, dakle, to i te kako utiče na život običnog čoveka", naglasio je Jevtić.

Uoči izbora za predsednike opština na severu Kosova i Metohije, Dalibor Jevtić kaže da je Priština očekivala da će Srpska lista te izbore bojkotovati i da bi u tom slučaju neki drugi bili u prilici da rukovode tim opštinama.

"Mislim da smo ih sve negde iznenadili odlukom da ipak na tim izborima učestvujemo, a učešće na izborima i pobeda Srpske liste je značajna. Značajna u tom smislu da ćemo još jednom, po mom mišljenju, nedvosmisleno potvrditi veliku podršku naroda koju imamo", rekao je Jevtić.

Nezaposlenost najveći problem, Srbi odlučni da ostanu i opstanu

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kaže i da je najveći problem za Srbe u južnoj pokrajini – nezaposlenost i da to nije problem od juče.

"On proizilazi iz činjenice da u srpskim sredinama, posebno južno od Ibra, nećete naći velike fabrike. Nećete naći nešto što, u tom smislu, omogućava veliki broj radnih mesta", rekao je Jevtić i dodao da kada imate nestabilnu situaciju, onda se to odražava na sve sfere života u društvu.

Jevtić kaže i da je privatizacija na Kosovu bila katastrofalna i da nije doprinela rešavanju problema.

"U takvoj situaciji ljudi se snalaze na različite načine. Da nema podrške i pomoći zvaničnog Beograda, tačnije Vlade Srbije koja kroz različita davanja podržava naš narod, mislim da bi situacija bila još teža", zaključio je Jevtić i dodao da bez obzira na to, Srbi koji žive na tim prostorima su odlučni da ostanu i opstanu.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021