Vesti
Politika

"Ne mogu udžbenici u kojima piše nezavisno Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da se u Srbiji poštuju prava albanske nacionalne manjine, ali da u školama ne mogu da se primenjuju udžbenici sa Kosova ili Albanije u kojima piše da je Kosovo nezavisno.

Ivica Dačić (Foto AFP)

"Hoćete da se udžbenici sa Kosova ili Albanije primenjuju u Srbiji, da se u Srbiji uči da je Kosovo nezavisno, da su Dečani deo neke vaše dinastije. To neće moći, možete da se pozivate na koga god hoćete”, rekao je Dačić u parlamentu.

On je, odgovarajući poslaniku Rizi Halimiju koji je tokom rasprave o budžetu za narednu godinu govorio o pravima Albanaca na jugu Srbije koja se, kako tvrdi Halimi, ne poštuju, poručio Albancima da ne traže pomoć sa strane i da to rešavaju sa svojom državom.

"Srpski narod u Albaniji bio bi presećan da ima 10 puta manja prava nego što vi imate ovde, imaju promenjena prezimena koja ne mogi da povrate, imaju probleme sa svojom organizovanošću, kakav nacionalni savet, o čemu pričate", rekao je Dačić.

On je dodao da je došlo krajnje vreme da Srbija kao država pokaže ozbiljnost i da pitanja odnosa prema njenoj nacionalnoj manjini postavi visoko na lestvici svojih prioriteta.

Dačić je dodao da ne može da shvati da je veći prijatelj Srbije Indonezija od neke susedne države.

Poručuje i da u Srbiji nijedna nacionalna manjina ne sme da bude diskriminisana, ali da nijedan Srbin ne sme da bude diskriminisan zato što živi u sredinama u kojima žive većinom nacionalne manjine.

"Pričate o obrazovanju na albanskom jeziku u Srbiji, to je utopija za srpski narod u Albaniji. Mi u Hrvatskoj ne možemo da se izborimo da ostane ćirilična tabla... Ne kažem da bi Srbija trebalo da smanji nivo prava, ali bi to trebalo da se ceni", ukazao je Dačić.

Dačić se dotakao i odnosa sa Makedonijom navodeći da je toj zemlji smetala oznaka BJRM na radovima na nekom putu, a da im nije smetalo što su glasali za članstvo Kosova u Unesko iako ih je Srbija priznala kao Republiku Makedoniju dok ih ceo svet označava kao BJRM.

"Moram da kažem da smo mi budale, jer radimo protiv svojih nacionalnih interesa. I za to je kriva Miloševićeva vlast, odnosno mi, jer se to desilo 90-tih godina", rekao je Dačić.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021