Vesti
Politika

"Ne mogu da zamislim da Srbija pre Prištine uđe u EU"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ne može ni da zamisli da Evropska unija u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova, što bi, kako je rekao, bila ogromna greška.
Hašim Tači ( Foto arhiva Kim)

Tači, koji je juče u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, u intervjuu za Hinu kaže da najveću zabrinutost na jugoistoku Evrope izaziva "činjenica da je EU prespora u približavanju zemalja regiona, što otvara prostor za sve vrste radikalizama, kao i za jačanje ruskog uticaja".

Smatra da bi stoga EU trebalo da odlučuje brže i dodaje da ne može ni da zamisli da Srbija u EU bude primljena pre Kosova.

"Ne mogu da zamislim da se tako nešto dogodi. Uveren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodređeno vreme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može da ide dalje na putu evrointegracija ko se ne ponaša evropski prema Kosovu", naglasio je on.

Tači je uveren da će Srbija na kraju priznati kosovsku nezavisnost.

Kosovski predsednik je u ovom intervjuu ponovio da "srpski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo nezavisno".

Osvrnuvši se na nedavne izjave bivšeg šefa američke CIA-e, koji je rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica na Balkanu, spomenuvši pre svih Makedoniju, Albaniju i Kosovo, Tači kaže:

"Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama".

Dodao je i da je Kosovo ohrabeno proevropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom je ocenio odluku o pristupanju Crne Gore članstvu NATO-a.

Tvrdi i da će kosovska vojska biti utemeljena do kraja ove godine.

"Kosovska vojska biće formirana ove godine. Čitav proces biće potpuno usklađen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Biće to profesionalna multietnička vojska", tvrdi Tači.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020