Vesti
Politika

"Ne mogu da zamislim da Srbija pre Prištine uđe u EU"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ne može ni da zamisli da Evropska unija u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova, što bi, kako je rekao, bila ogromna greška.
Hašim Tači ( Foto arhiva Kim)

Tači, koji je juče u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, u intervjuu za Hinu kaže da najveću zabrinutost na jugoistoku Evrope izaziva "činjenica da je EU prespora u približavanju zemalja regiona, što otvara prostor za sve vrste radikalizama, kao i za jačanje ruskog uticaja".

Smatra da bi stoga EU trebalo da odlučuje brže i dodaje da ne može ni da zamisli da Srbija u EU bude primljena pre Kosova.

"Ne mogu da zamislim da se tako nešto dogodi. Uveren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodređeno vreme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može da ide dalje na putu evrointegracija ko se ne ponaša evropski prema Kosovu", naglasio je on.

Tači je uveren da će Srbija na kraju priznati kosovsku nezavisnost.

Kosovski predsednik je u ovom intervjuu ponovio da "srpski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo nezavisno".

Osvrnuvši se na nedavne izjave bivšeg šefa američke CIA-e, koji je rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica na Balkanu, spomenuvši pre svih Makedoniju, Albaniju i Kosovo, Tači kaže:

"Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama".

Dodao je i da je Kosovo ohrabeno proevropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom je ocenio odluku o pristupanju Crne Gore članstvu NATO-a.

Tvrdi i da će kosovska vojska biti utemeljena do kraja ove godine.

"Kosovska vojska biće formirana ove godine. Čitav proces biće potpuno usklađen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Biće to profesionalna multietnička vojska", tvrdi Tači.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020