Vesti
Politika

"Ne mogu da zamislim da Srbija pre Prištine uđe u EU"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ne može ni da zamisli da Evropska unija u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova, što bi, kako je rekao, bila ogromna greška.
Hašim Tači ( Foto arhiva Kim)

Tači, koji je juče u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, u intervjuu za Hinu kaže da najveću zabrinutost na jugoistoku Evrope izaziva "činjenica da je EU prespora u približavanju zemalja regiona, što otvara prostor za sve vrste radikalizama, kao i za jačanje ruskog uticaja".

Smatra da bi stoga EU trebalo da odlučuje brže i dodaje da ne može ni da zamisli da Srbija u EU bude primljena pre Kosova.

"Ne mogu da zamislim da se tako nešto dogodi. Uveren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodređeno vreme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može da ide dalje na putu evrointegracija ko se ne ponaša evropski prema Kosovu", naglasio je on.

Tači je uveren da će Srbija na kraju priznati kosovsku nezavisnost.

Kosovski predsednik je u ovom intervjuu ponovio da "srpski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo nezavisno".

Osvrnuvši se na nedavne izjave bivšeg šefa američke CIA-e, koji je rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica na Balkanu, spomenuvši pre svih Makedoniju, Albaniju i Kosovo, Tači kaže:

"Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama".

Dodao je i da je Kosovo ohrabeno proevropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom je ocenio odluku o pristupanju Crne Gore članstvu NATO-a.

Tvrdi i da će kosovska vojska biti utemeljena do kraja ove godine.

"Kosovska vojska biće formirana ove godine. Čitav proces biće potpuno usklađen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Biće to profesionalna multietnička vojska", tvrdi Tači.Ostale vesti

Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021
Koha: Osmani u Antaliji tražila uklanjanje fusnote
Kosovska predsednica Vjosa Osmani se na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koji je održan u Turskoj usprotivilia zvezdici i fusnoti pored imena Kosova i da je tražila da se oni uklone sa dokumenata koji se usvajaju, piše prištinski list Koha, prenosi Tanjug.
  • 18.06.2021