Vesti
Politika

"Navodi o mogućim nemirima na severu Kosova neosnovani"

Predsednica kosovskog parlamentarnog odbora za nadzor Donika Kadaj Bujupi rekla je, na prvoj sednici ovog tela nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, da im je rečeno da su raniji navodi o mogućim nemirima na severu Kosova bez osnova.
Donika Kadaj Bujupi (Foto TV Klan)

Direktor kosovske obaveštajne agencije Driton Gaši je na sednici parlamentarnog odbora za nadzor informisao članove odbora o sveukupnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Predsednica odbora Donika Kadaj Bujupi rekla je novinarima nakon sastanka da im je rečeno da je istraga o ubistvu Ivanovića u toku, te da su raniji navodi o mogućim nemirima na severu Kosova bez osnova.

Inače, Koha prenosi da su članovi Odbora za nadzor od Gašija tražili razbijanje, kako se navodi, "kriminalne bande" na severu Kosova.

Oni su od Gašija tražili i da "pojača posvećenost i efikasnost" te službe, posebno posle ubistva Ivanovića.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021