Vesti
Politika

NATO upozorava da širenje KBS-a na sever nije moguće bez dozvole KFOR-a

Vlada se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima Strategije odbrane nije prethodilo nastojanje da se promeni sporazum sa NATO-om, koji predviđa da KBS, može da se iskrca na severu samo uz posebnu dozvolu komandanta KFOR-a. Uz sve dokumente koje je Vlada odobrila, zvaničnici NATO su za Kohu rekli da zabrana u ovom delu i dalje važi.
NATO upozorava da širenje KBS-a na sever nije moguće bez dozvole KFOR-a
Pripadnici KBS-a (Foto Predsedništvo Kosova)

"KBS deluje na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstveni vojni lanac komandovanja i sastoji se od Generalštaba, komandi i podređenih jedinica Generalštaba KBS“, navodi se u Strategiji.

Ministarstvo odbrane nije dalo nikakva pojašnjenja kako postupiti sa sadašnjom zabranom koja važi za deo teritorije, ali NATO je u pisanom odgovoru Kohi potvrdio da se ništa nije promenilo u odnosu na zabranu KBS-u.

"Nije došlo do promene stava snaga misije predvođenih NATO-om, Kfora, koji trenutno imaj oko 3.700 vojnika na terenu. Za postavljanje KBS-a na sever Kosova potrebna je prethodna saglasnost Kfora. Kfor u poslednje vreme u vezi s tim nije dobio nikakav zahtev", stoji u odgovoru NATO-a.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi vlasti na Kosovu trebalo da razgovaraju o ovim pitanjima sa NATO-om pre nego što ih uključe u vladine dokumente.

"Tretman ovog pitanja ostaje više za političke potrebe, nego što se ova tačka zaista može ispuniti. Želim da verujem da o ovim pitanjima treba razgovarati u budućnosti sa NATO-om, i da postignemo cilj da KBS sprovodi svoje aktivnosti na celoj teritoriji Kosova. Taj sporazum mora biti deblokiran i moramo imati novi sporazum“, naveo je Bedri Eljezi.



Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023