Vesti
Politika

NATO traži povećanje broja vojnika na Kosovu

NATO želi da Austrija poveća svoj kontingent pri KFOR-u na Kosovu, s obzirom na planirano povlačenje francuskih vojnika sa severa, piše bečki "Kurir".
NATO traži povećanje broja vojnika na Kosovu
Foto Novosti

Takav zahtev je vojna alijansa uputila Beču u decembru, navodi list, pozivajući se na neimenovane vojne eksperte u Briselu.

Francuska vojska će narednih meseci povući sa Kosova svoj kontingent, koji je imao 320 vojnika, pa sada NATO očekuje od Austrije da popuni tu "rupu" u KFOR-u.

Pošto je na Kosovu već stacionirano 380 austrijskih vojnika, a i ceni se iskustvo Austrije na Balkanu, NATO očekuje od Beča da "pruži vidljiv doprinos“, ističe izvor pri NATO.

Pored odluke o povećanju broja vojnika na Kosovu, Austrija trenutno razmatra i učešće u mirovnoj misiji EU u Africi.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021