Vesti
Politika

NATO spreman da pošalje još trupa na Kosovo u slučaju novih tenzija

NATO je spreman da poveća broj vojnika na Kosovu, ukoliko dođe do povećanja tenzija u vezi sa odlukom Vlade Kosova o prerigistraciji automobila na registarske oznake RKS.
NATO spreman da pošalje još trupa na Kosovo u slučaju novih tenzija
KFOR, ilustracija (Foto Rojters)

"Mi smo na oprezu i spremni da delujemo ako imamo porast tenzija, možemo i da povećamo broj rezervnog sastava. Možemo doneti ovu odluku za kratko vreme", rekao je zamenik komandanta misije NATO na Kosovu (KFOR), Luka Piperni u sedištu KFOR-a u Prištini.

On je dodao da je situacija trenutno mirna, ali krhka, pa NATO ne isključuje mogućnost novih tenzija ili nasilja kada istekne rok za registraciju automobila 31. oktobra.

"Ako se situacija pogorša, spremni smo da intervenišemo, spremni smo da budemo između demonstranata i bezbednosnih organizacija", kazao je on.

"Imamo dovoljno snaga da se suočimo sa situacijom. Sa ovakvim brojem trupa možemo stati na kraj svakoj vrsti tenzija", istakao je Piperni, misleći na trupe van Kosova, koje NATO može da angažuje kao pojačanje.

Situacija na severu Kosova postala je napeta 31. jula, dan pre nego što je Vlada Kosova počela da primenjuje odluku o ulazno-izlaznim dokumentima i registraciji automobilskih tablica u RKS.

Lokalni Srbi postavili su barikade na putevima koji vode ka graničnim prelazima između Kosova i Srbije – Jarinje i Brnjak. Zbog tenzija, a na zahtev međunarodnih mehanizama, Vlada Kosova je odložila primenu odluke za mesec dana i barikade su potom uklonjene.

U međuvremenu, dve strane su se usaglasile o pitanju ulazno-izlaznih dokumenata, dok je rešenje o registraciji automobila stupilo na snagu 1. septembra i trajaće do 31. oktobra.

Vlasti na Kosovu nisu saopštile detalje o tome kako će postupiti nakon isteka ovog roka. Na Kosovu se procenjuje da ima oko 10.000 automobila sa registarskim tablicama gradova Kosova – uglavnom KM (Kosovska Mitrovica) koje izdaje Srbija.

Kosovo ove tablice smatra nelegalnim, pošto Priština i Beograd imaju sporazum o slobodi kretanja od 2011. godine.

Vlasti u Srbiji saopštile su da ovakve odluke Vlade Kosova imaju za cilj proterivanje Srba sa severa Kosova. Međutim, nisu izneli dokaze za takve tvrdnje.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije počeo je 2011. godine. Stranke su potpisale nekoliko sporazuma, ali nisu svi sprovedeni. Kosovo insistira da se dijalog završi uz obostrano priznanje, dok Srbija pominje kompromisno rešenje.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022