Vesti
Politika

"NATO potcenio značaj Kosova za Rusiju"

"NATO je potcenio značaj koji za Rusiju ima Kosovo koje pretenduje ka nezavisnosti", smatra Klaus Vitman iz nemačkog ogranka američkog Instituta Aspen.
Sedište NATO-a u Briselu (Foto Radio Slobodna Evropa)

Vitman je ovo izjavio na Trećem ekonomskom forumu, održanom u Delfima u Grčkoj, prenosi "Politika".

On je konstatovao i da bi NATO morao da podeli odgovornost za pogoršanje odnosa s Rusijom i smatra da je Zapad umnogome propustio da pozitivno reaguje na niz ponuda saradnje Moskve, posebno iz vremena pre 2007.

Generalni sekretar kineskog Svetskog mirovnog foruma Huetong Jan ocenio je da je Evropa ranjiv region.

"Pogledajte samo kakve je posledice po bezbednosnu stabilnost i jedinstvo Evrope imao, na primer, rat na Kosovu",istakao je on.

Budućnost Evrope u izmenjenom svetu današnjice, budući kalibar odnosa Rusije i Zapada, mesto Amerike u novom svetskom poretku i redistribucija globalne političke moći bile su teme koje su dominirale na Forumu.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020