Vesti
Politika

"NATO potcenio značaj Kosova za Rusiju"

"NATO je potcenio značaj koji za Rusiju ima Kosovo koje pretenduje ka nezavisnosti", smatra Klaus Vitman iz nemačkog ogranka američkog Instituta Aspen.
Sedište NATO-a u Briselu (Foto Radio Slobodna Evropa)

Vitman je ovo izjavio na Trećem ekonomskom forumu, održanom u Delfima u Grčkoj, prenosi "Politika".

On je konstatovao i da bi NATO morao da podeli odgovornost za pogoršanje odnosa s Rusijom i smatra da je Zapad umnogome propustio da pozitivno reaguje na niz ponuda saradnje Moskve, posebno iz vremena pre 2007.

Generalni sekretar kineskog Svetskog mirovnog foruma Huetong Jan ocenio je da je Evropa ranjiv region.

"Pogledajte samo kakve je posledice po bezbednosnu stabilnost i jedinstvo Evrope imao, na primer, rat na Kosovu",istakao je on.

Budućnost Evrope u izmenjenom svetu današnjice, budući kalibar odnosa Rusije i Zapada, mesto Amerike u novom svetskom poretku i redistribucija globalne političke moći bile su teme koje su dominirale na Forumu.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021