Vesti
Politika

Nastavljena sednica o Kosovu, Vučić kaže da je demantovao 24 laži

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je Vladin izveštaj o pregovirima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara. Na sednicu je stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Nastavljena sednica o Kosovu, Vučić kaže da je demantovao 24 laži
Skupština Srbije (Foto AP/Darko Vojinović)

Protest ispred Skupštine

Nekoliko desetina građana okupilo se ispred Skupštine Srbije, zahtevajući da parlament ne podrži potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma. Među okupljenima je i Nemanja Šarović, koji je predvodio i jučerašnji protest.

Vučić: Nisam ucenjen, ponosan sam na sankcije protiv mene

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je tokom jučerašnje sednice o Kosovu demantovao 24 laži koje su izgovorene.

On je negirao izjave da je ucenjen on, a ne Srbija i istakao da je bio ponosan na sankcije koje su protiv njega bile uvedene 1999. godine.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, kazao je da je neistinita floskula da svaki put kasnije dođe lošiji predlog.

„Nije pravilo, ali neretko se i dogodi. Važno je, ljudi moraju da razumeju da nije pitanje onoga što na bilo kom papiru stoji, već je pitanje i političkog momentuma, okolnosti, života oko nas. To je ono što mi neretko zaboravljamo i navijamo kao noj glavu u pesak“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak, predstavljajući Izveštaj, rekao da je cilj otvoreni razgovor o izazovima sa kojima se država suočava, a ne prebacivanje odgovornosti.

Jučerašnju raspravu pratili su oštri vrbalni sukobi i uzajamne optužbe, a sednica je u jednom trenutku bila na ivici fizičkog obračuna među poslanicima vladajuće stranke i dela opozicije.

Predsednik je na početku svog jučerašnjeg izlaganja rekao poslanicimna da neće ništa kriti od njih, ali nije izneo ceo francusko-nemački plan za Kosovo. Umesto toga, on je rekao da će govoriti o najlošijim tačkama tog sporazuma. Rekao je i da postoje neke dobre tačke, ali da nam „šargarepu“ niko ne garantuje.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023