Vesti
Politika

"Nastaviti istim tempom da bi se pobeda u Interpolu održala"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS, povodom povlačenja kandidature Prištine za članstvo u Interpolu, da se mora nastaviti istim tempom kako bi se pobeda održala i da kosovska delegacija ni sledeće godine ne uspe u svojoj nameri.
Nebojša Stefanović (Foto Inserbia-info)

Nebojša Stefanović je u Dnevniku RTS-a rekao da je u Čileu moglo da se vidi koliko je značajna činjenica da je ugled Srbije u svetu značajno veći.

"Ono što je uradio predsednik Vučić, ono što je uspeo da nam obezbedi kao podršku, kroz ogroman rad i ekonomsku stabilnost zemlje, kroz ogroman ugled zemlje, kontakte sa najvišim vođstvima tih zemalja, omogućilo je nama iz MUP-a da u razgovoru sa kolegama koje odlučuju u Izvršnom komitetu i na Generalnoj skupštini, dođemo do jedne pobede za Republiku Srbiju", ističe ministar.

Navodi da je prištinska delegacija, kada je videla da neće imati većinsku podršku, odustala od svoje kandidature.

"Veoma je značajno da je cela zemlja radila na tome. Hoću da se zahvalim ljudima iz drugih državnih institucija, iz Kancelarije za KiM, Ministarstva spoljnih poslova, koji su pomagali kolegama iz MUP-a da dođemo do ovoga", rekao je Stefanović.

Međutim, kako je napomenuo, to znači da se mora nastaviti istim tempom i ove godine, da bi se pobeda održala i da kosovska delegacija sledeće godine ne pokuša da aplicira ponovo, odnosno da ne uspe u svojoj nameri.

"Zahvaljujem građanima Srbije koji su verovali u nas. Ovo je stvar zbog koje smo veoma ponosni", zaključio je Stefanović.

Priština je povukla zahtev za članstvo u Interpolu sat vremena pre početka sednice Generalne skupštine te organizacije.Ostale vesti

Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020