Vesti
Politika

"Nastavak talasa incidenata prema Srbima"

Nakon napada na Nikolu Perića iz sela Zebince u opštini Novo Brdo oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da je ovaj događaj "nastavak talasa incidenata prema Srbima na Кosovu i Metohiji".
Zebince (Foto Radio Mitrovica sever)

Iz ove institucije ističu da je od početka godine do danas bilo gotovo 90 incidenata u srpskim sredinama na Kosovu.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu što pre otkriveni i sankcionisani, ali i da bezbednosna situacija u srpskim sredinama bude podignuta na viši nivo.

"Nedopustivo je da Nikola bude meta siledžija i huligana samo zato što je Srbin. Ovaj incident izazvao je ogromnu uznemirenost i revolt među srpskim stanovništvom u ovoj opštini. Očigledno je da antisrpsko raspoloženje na Кosovu i Metohiji ne jenjava, kao i ekstremističke pretenzije političkih lidera", navode u Kancelariji.

Predstavnici Kancelarije za KiM ističu da je ovakvo ponašanje prema Srbima dolazi zbog, kako navode, učestalih provokacija koje dolaze iz Prištine, ali i zbog nereagovanja međunarodne zajednice.Ostale vesti

Pahor: Prevazići nesporazume i nastaviti dijalog
"Dijalog nije jednostavan i može se doći do kraja ukoliko postoji politička volja dveju strana", poručio je u Prištini slovenački predsednik Borut Pahor.
  • 29.11.2021
Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021