Vesti
Politika

Nastavak dijaloga u Briselu na tehničkom nivou

Ekspertski timovi Beograda i Prištine sastaće se danas i sutra u Briselu, kako bi nastavili rad u okviru dijaloga.
Nastavak dijaloga u Briselu na tehničkom nivou
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a Prištine novopostavljeni koordinator u dijalogu Skender Hiseni.

Đurić je uoči sastanka izjavio da na agendi razgovora neće biti pitanje međusobnog priznanja kao što kaže, insinuiraju u Prištini, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselskim sporazumom.

Među prvim pitanjima biće pitanje nestalih.

Na Kosovu je tokom godina sukoba od 1998. do kraja 2000. godine preko 10.000 civila izgubilo život ili je nestalo. Od tog broja 8.500 je Albanaca, više od 1.000 Srba, a ima i Roma, Aškalija i Bošnjaka.

Traga se za još više od 1.600 civila, među kojima Albanaca i Srba ima najviše. Poslednjih godina nastupio je zastoj u otkrivanju i identifikovanju nestalih.

Iz Udruženja porodica nestalih unazad 20 godina, a naročito poslednjih, isticali su da je za rasvetljavanje sudbine njihovih bližnjih važna politička rešenost i volja. Iz porodica nestalih sada očekuju konkretna dela, najpre, gde su lokacije na kojima može da se traga za ljudima koji su ubijeni, a vode se i dalje kao nestali.

Rasvetljavanje zahteva i masakr nad srpskim žeteocima u Starom Grackom kod Lipljana, na ovaj dan pre tačno 21 godinu.

Tada je ubijeno 14 srpskih žetelaca dok su ubirali letinu. Parastosom, polaganjem venaca i paljenjem sveća biće obeleženo njihovo stradanje.

Za jedan od najtežih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji po dolasku međunarodne misije niko nije snosio odgovornost.

Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili počinioce, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga. Predmet je kasnije predat Euleksu, koji je obustavio istragu uz obrazloženje da nemaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

U odgovoru tužioca porodicama stradalih navedeno je da je jedan od okrivljenih Albanaca posedovao pištolj jednog od ubijenih Srba. Međutim, navodno nije bilo dokaza da je izvršilac preuzeo žrtvino oružje nakon masakra.

Tužilac je lakonski konstatovao da ne postoje verodostojna objašnjenja kako je osumnjičeni posedovao pištolj ubijenog Srbina.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. To će još jednom ponoviti i danas, na parastosu koji počinje u 10 časova.

 Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020