Vesti
Politika

Nastavak dijaloga u Briselu, Lajčak odvojeno sa Đurićem i Hisenijem

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem sastala se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom čime je započela prvi dan ekspertsko-tehničkih razgovora u okviru dijaloga Beogrda i Prištine.
Nastavak dijaloga u Briselu, Lajčak odvojeno sa Đurićem i Hisenijem
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

Prva runda razgovora počela je u deset časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, gde se delegacije Beograda i Prištine bilateralno sastaju sa posrednicima EU u dijalogu o normalizaciji odnosa.

 

 

Lajčak napisao je na svom Tviter nalogu da je sastanak dve strane nastavlja na ekspertskom nivou.

"Imam zadovoljstvo da poželim dobordošlicu pregovaračima dve strane, Skenderu Hiseniju i Marku Đuriću", naveo je Lajčak.

Hiseni predvod delegaciju Prištine kao novopostavljeni koordinator u dijalogu.

Za 14 časova planiran je trilateralni sastanak eksperata Beograda, Prištine i EU predstavnika.

Sastanci na ekspertskom nivou predviđeno je da traju dva dana, a razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pitanju nestalih i raseljenih sa KiM.

"Prevashodno ćemo razgovarati o ekonomskoj saradnji, kako da se vratimo na naše tržište na KiM gde je srpska roba više od 20 meseci bila proterana", rekao je Đurić pred odlazak u Brisel.

Đurić je naglasio da će se razgovarati i o nestalima sa KiM, kojih je oko 1.500, kao i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa KiM.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon prošlonedeljne runde visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine najavio da će eksperti nastaviti tehničke razgovore o mogućim grobnim mestima, pitanju povratka interno raseljenih sa KiM kojih je ukupno 220 hiljada od čega 177 hiljada Srba.

Vučić je tom prilikom podsetio na činjenicu da se na KiM nakon konflikta na svoja ognjišta vratilo samo 1,9 odsto proteranog stanovništva što je najmanjii procenat u svetu.

U Briselu naglašavaju da je specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio "ekspertski sastanak" za ovu nedelju, a sledeći sastanak na "visokom političkom nivou" za početak septembra.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020