Vesti
Politika

Nastavak dijaloga u Briselu, Lajčak odvojeno sa Đurićem i Hisenijem

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem sastala se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom čime je započela prvi dan ekspertsko-tehničkih razgovora u okviru dijaloga Beogrda i Prištine.
Nastavak dijaloga u Briselu, Lajčak odvojeno sa Đurićem i Hisenijem
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

Prva runda razgovora počela je u deset časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, gde se delegacije Beograda i Prištine bilateralno sastaju sa posrednicima EU u dijalogu o normalizaciji odnosa.

 

 

Lajčak napisao je na svom Tviter nalogu da je sastanak dve strane nastavlja na ekspertskom nivou.

"Imam zadovoljstvo da poželim dobordošlicu pregovaračima dve strane, Skenderu Hiseniju i Marku Đuriću", naveo je Lajčak.

Hiseni predvod delegaciju Prištine kao novopostavljeni koordinator u dijalogu.

Za 14 časova planiran je trilateralni sastanak eksperata Beograda, Prištine i EU predstavnika.

Sastanci na ekspertskom nivou predviđeno je da traju dva dana, a razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pitanju nestalih i raseljenih sa KiM.

"Prevashodno ćemo razgovarati o ekonomskoj saradnji, kako da se vratimo na naše tržište na KiM gde je srpska roba više od 20 meseci bila proterana", rekao je Đurić pred odlazak u Brisel.

Đurić je naglasio da će se razgovarati i o nestalima sa KiM, kojih je oko 1.500, kao i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa KiM.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon prošlonedeljne runde visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine najavio da će eksperti nastaviti tehničke razgovore o mogućim grobnim mestima, pitanju povratka interno raseljenih sa KiM kojih je ukupno 220 hiljada od čega 177 hiljada Srba.

Vučić je tom prilikom podsetio na činjenicu da se na KiM nakon konflikta na svoja ognjišta vratilo samo 1,9 odsto proteranog stanovništva što je najmanjii procenat u svetu.

U Briselu naglašavaju da je specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio "ekspertski sastanak" za ovu nedelju, a sledeći sastanak na "visokom političkom nivou" za početak septembra.Ostale vesti

rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021