Vesti
Politika

Nastavak dijaloga predstavnika Beograda i Prištine

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokušaće danas ponovo da pronađu rešenje za registarske tablice za vozila, energetiku na severu Kosova i problem nestalih lica. Ovo su zvanične teme nove runde dijaloga Prištine i Beograda koja će se danas održati u Briselu.
Nastavak dijaloga predstavnika Beograda i Prištine
Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Portparol EU Petar Stano je izajvio ranije da sastanak glavnih pregovarača ima za cilj i pripremu za naredni dijalog na visokom nivou.

Nakon poslednjeg sastanka o tablicama obe strane su optuživale jedna drugu za nepostojanje spremnosti da se o ovom pitanju postigne konačan sporazum.

U međuvremenu su se u Berlinu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Nakon toga je Kurti kazao da se razgovaralo o mogućim dogovorima, dok je Vučić saopštio da "dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji".

Današnji sastanak dolazi nakon što je juče Kosovo poslalo zahtev za članstov u Savetu Evrope. Ovaj potez Prištine naišao je na negativnu reakciju od strane predstavnika Srbije. S tim u vezi predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za danas zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Ovaj sastanak je zakazan za 11 časova.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022