Vesti
Politika

Nastavak dijaloga predstavnika Beograda i Prištine

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokušaće danas ponovo da pronađu rešenje za registarske tablice za vozila, energetiku na severu Kosova i problem nestalih lica. Ovo su zvanične teme nove runde dijaloga Prištine i Beograda koja će se danas održati u Briselu.
Nastavak dijaloga predstavnika Beograda i Prištine
Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Portparol EU Petar Stano je izajvio ranije da sastanak glavnih pregovarača ima za cilj i pripremu za naredni dijalog na visokom nivou.

Nakon poslednjeg sastanka o tablicama obe strane su optuživale jedna drugu za nepostojanje spremnosti da se o ovom pitanju postigne konačan sporazum.

U međuvremenu su se u Berlinu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Nakon toga je Kurti kazao da se razgovaralo o mogućim dogovorima, dok je Vučić saopštio da "dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji".

Današnji sastanak dolazi nakon što je juče Kosovo poslalo zahtev za članstov u Savetu Evrope. Ovaj potez Prištine naišao je na negativnu reakciju od strane predstavnika Srbije. S tim u vezi predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za danas zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Ovaj sastanak je zakazan za 11 časova.Ostale vesti

Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022