Vesti
Politika

Nastavak dijaloga poslednje nedelje januara?

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu na nivou predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera biće nastavljen najverovatnije u poslednjoj sedmici januara, saznaje Tanjug.
Nastavak dijaloga poslednje nedelje januara?
Isa Mustafa, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić (Foto europeanwesternbalkans.com)

Sastanak je ranije načelno bio planiran za sredinu meseca, ali je kosovski premijer Isa Mustafa izjavio da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo.

Stoga će, prema informacijama Tanjuga, 13. januara u Beograd doći saradnici visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kako bi se prevazišao najnoviji zastoj do kojeg ponovo dolazi zbog nespremnosti Prištine, koja je mesecima u političkoj blokadi upravo zbog protivljenja pojedinih političkih grupa sprovođenju Briselskog sporazuma.

Nakon toga, oko 18. januara mogao bi da se očekuje sastanak dve strane na ekspertsko-tehničkom nivou u Briselu, a u poslednjoj sedmici i sastanak premijera.

Mustafa je najavio da Priština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, a rekao je i da “ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura”.

Priština, međutim, još nije sprovela Briselski sporazum u tački koja obavezuje na formiranje Zajednice srpskih opština, kao i formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020