Vesti
Politika

“Nastavak dijaloga i sprovođenje sporazuma”

Kosovski političari, albansko civilno društvo, kao i politički analitičari u Prištini smatraju da dijalog između Beograda i Prištine treba nastaviti, sprovesti sporazume koji su do sada postignuti, ali i naći nove evropski orijentisane intelektualce sa obe strane.
“Nastavak dijaloga i sprovođenje sporazuma”
(Foto nadlanu.com)

Član pregovarackog tima Kosova i savetnik ministra pravde u kosovskoj vladi Driton Ljajći je rekao da dijalog treba nastaviti temama koje proizlaze iz sporazuma 19. aprila.

"Nastaviće se dijalog temama koje proizlaze iz sporazuma od 19. aprila i sve to u okviru poglavlja EU, koja su i uslovi za integraciju u EU", rekao je Ljajći i dodao da će taj proces biti okončan sveobuhvatnom normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

"Tehničke grupe za energetiku ovih dana su nastavili razgovore i sastale se", naveo je Ljajći za Tanjug.

On je međutim rekao da je, da bi se pregovaralo sa punim kapacitetima koji će dati rezultate, potrebno sačekati okončanje izbora u Evropskom parlamentu i izbor novih rukovodećih struktura u EU, potom izbore na Kosovu, dok Srbija već ima novoizabranu vladu.

Ljajći je ocenio da izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića pokazuju da je on ideolog novog "politickog diskursa" u relaciji sa Kosovom.

"Ruku na srce on to čini vise zbog poboljšanja teškog ekonomskog stanja, etičkog zdravlja, evropskih integracija, interesa Srba na Kosovu, a ne ekskluzivno zbog istorijskog pomirenja sa kosovskim Albancima, odnosno vlastima Kosova" rekao je Ljajći.

"Međutim, od ove nove politike Srbije Aleksandra Vučića ostaje da se nadamo da će se promeniti i način misljenja vođstva Srbije, onako kako je pre nekoliko dana uradio akademik Dobrica Ćosić, kada je poručio Srbiji da ne gubi vreme na Kosovo, jer je ono izgubljeno i vise nije južna pokrajina Srbije" naveo je Ljajći.

Prema njegovim rečima, kosovska politika treba da bude pažljiva i da ne bude samo odskočna daska za integracija Srbije u Evropu, već da ima i svoj originalni put ka EU.

Direktor Centra za Balkanske Studije u Prištini Fadilj Ljepaja je za Tanjug kazao da je moguće stvoriti zajedničku viziju puta ka Evropi u kojoj se nijedna strana ne bi osećala gubitnikom.

"Smatram da je logika (ne) međusobnog popustanja kratkoročna, te zbog toga treba da se u dijalog uključe i evropski orijentisani intelektualci sa obe strane. Naime, mislim da je moguće stvoriti zajedničku viziju ka Evropi, u kojoj se nijedna strana ne bi osećala gubitnikom, niti pobednikom u odnosu na drugu stranu, a sa druge strane obe strane bi se osećale pobednicima u pravcu što bržeg učlanjivanja u EU" rekao je on.

Prema njegovom mislsjenju, treba krenuti u dijalog u kojem bi se razgovaralo o zajednčkim interesima u EU i suštinskim i formalno - pravnim preprekama na tom putu.

"Umesto politike "neka komšiji crkne krava", mislim da treba postati svestan da štetu koju nanosimo susedu zapravo nanosimo samom sebi, jer više nemamo koristi od toga. Licno mislim da postoje modusi "i vuk sit i ovce na broju", to jest, da postoje velike šanse da se proces ubrzava za obe strane, ako se nađe zajednicki jezik o interesima i preprekama" rekao je on.

Ljepaja smatra da ovo što je do sada postignuto nije suštinski rezultat, jer malo šta od toga funkcionise, a da u nastavku dijaloga treba ići smelije u dublje promene.

Politicki analiticar iz Prištine Fatmir Šeholi podvlači da pregovori nemaju alternativu i da što pre treba formirati Zajednicu Srpskih Opstina, kako bi, smatra on, Pristina dobila srpske kosovske partnere u kosovskim institucijama "sa kojima moze svakodnevno da korača ka liberalizaciji viza, strategiji za povratak raseljenjih lica, razvoju na ekonomskom planu i evropskim integracijama.

"Jednostavno, sada je vreme da se sprovode postignuti sporazumi u Briselu i da najtransparentnije vidimo sta će Kosovu doneti ti sporazumi. Veoma je bitno da u tom pregovaračkom putu obe strane imaju podršku svih najmoćnjih međunarodnih faktora koji nam pomažu da rešavamo sve eventualne nesuglasice, prepreke ili bilo sta što se može naći kao prepreka ka opštoj normalizaciji odnosa" kaže Šeholi.

"Izjave premijera vlade Srbije Aleksandra Vucica za nastavak dialoga sa Prištinom su pozitivan signal da je i Beograd zainteresovan da se dođe do sveobuhvatnih rešenja u odnosu sa Kosovom", rekao je Šeholi.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023