Vesti
Politika

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, sastaju se danas u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.
Nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Nova runda razgovora u Briselu predviđeno je da počne u 14 časova bilateralnim sastancima dve strane sa EU posrednicima.

Glavni EU posrednik u dijalogu Beograda i Prištine i šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pred početak i ovog sastanka obratiće se medijima video porukom u kojoj će izneti očekivanja od razgovora.

Iz Evropske službe za spoljne poslove najavili su da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak kao drugi domaćin sastanka u Briselu, oko 18 časova takođe video porukom sumirati rezultate razgovora.

EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna je nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanaka predstavnika dve strane uz ocenu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma "proces koji traje".

"Važno je da se proces nastavlja i da nema nazadovanja", poruka je EU pred ovaj sastanak, a u diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da i Beograda i Priština, i pored suprotstavljenih stavova i retorike," znaju da moraju da idu ka kompromisu i rešenju".

Posle prvog sastanka Vučića i Kurtija održanog 15. juna u Briselu, predsednik Srbije je ocenio da se sa Kurtijem nije složio ”apsolutno ni oko čega”, a na prvom mestu oko zahteva Kurtija za priznanjem nezavisnosti Kosova.

On pred novi sastanak u Briselu gde Srbija zahteva primenu dogovora o formiranju zajednice srpskih opština, poručuje će nastaviti da insistira na očuvanju državnih interesa Srbije, ocenjuje da je napredak u dijalogu neophodan, ali i dodaje da ne zna da li je moguć.

”Što se Brisela tiče idemo u najboljoj veri, da razgovaramo i rešavamo konkretne probleme od nestalih lica pa do svega ostalog“, poručio je Vučić.

Iz kabineta Aljbina Kurtija pri tom, pred sastanak u Briselu,poručuju da će Kurti nastaviti da insistira na predlozima koje je predstavio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih lica, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavljanje Nacionalnog veća Srba na Kosovu i smena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021