Vesti
Politika

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u utorak

Nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće održana 21. aprila, saopštila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU.
Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u utorak
Sedište EU u Briselu (Foto Novosti)

Kako je navedeno, na sastanku će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

"Visoka predsatvnica Federika Mogerini posredovaće na narednom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou", navedeno je u saopštenju iz kancelarije Mogerinijeve.

Na sastanku će učestvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa.

Prethodna runda održana je 9. februara i to posle višemesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

U Briselu je juče održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga na kojem je učestvovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Djurić.

On je posle sastanka izjavio da je svojim sagovornicima preneo želju srpskog naroda sa KiM da se Zajednica srpskih opština što pre formira.

Đurić je kazao da je tokom razgovora preneo duboku zabrinutost Beograda, ali i srpskog naroda na Kosovu, zbog pogoršanja bezbednosne situacije i niza ozbiljnih incidenata na severu Kosova.

On je predočio saradnicima Mogerinijeve da Priština ozbiljno kasni sa ispunjavanjem obaveza Briselskog sporazuma u nizu tačaka.

"Ne samo što se kasni sa formiranjem ZSO, već imamo i odlaganje odluka koje se tiču energije, Telekoma i avio saobraćaja," kazao je on.

Đurić je najavio da će vlada Srbije uskoro pripremiti sveobuhvatan izveštaj o dosadašnjem toku procesa normalizacije, namenjen pre svega građanima Srbije.

"Cilj nam je da bude transparentno šta je dosada urađeno, a ne da bude po onoj da to što se dogovori u Briselu, ostane u Briselu," kazao je on.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023